Švestkový koláč z jogurtového těsta peče Naďa Konvalinková každou chvíli

Tento kelímkový koláč z jogurtového těsta peče Naďa Konvalinková velmi ráda. Je totiž vláčný, rychlý a švestky v něm můžete zaměnit za jiné sezónní ovoce. Navíc nic nevážíte a máte rychlý dezert i pro návštěvu. Je to kelímková klasika, ale výborná!

Recept získala Naďa Konvalinková od své kamarádky a sousedky na chalupě Jindřišky Krásové ze Zadních Hájů. Oblíbila si ho pro svou jednoduchost a variabilitu.

Postup

Ingredience
  • 1 kelímek smetanového jogurtu (150 ml)
  • ½ kelímku cukru krupice
  • 1,5 kelímku polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 panák rumu
  • 1,5 kg čerstvých švestek
  • NA DROBENKU:
  • 70 g másla
  • 8 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Formu vymažeme tukem (sádlem nebo máslem), vysypeme polohrubou moukou nebo strouhankou či ořechy.

V míse zaděláme jogurtové těsto. Vložíme do ní kelímek bílého tučného jogurtu, přidáme půl kelímku cukru a 1 a půl kelímku polohrubé mouky. Dále do těsta přidáme vejce, vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva a případně panáka rumu.

Vše zamícháme a získáme vláčné těsto. Bude mít konzistenci kynutého těsta. Nalijeme ho do koláčové formy do výše 1,5 cm a uhladíme.

Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecky. Na těsto je klademe hustě, trochu nastojato, aby se jich vešlo co nejvíc.

Drobenku si připravíme z hrubé mouky, cukru krystal, másla, vanilkového cukru a případně trošky rumu. Vše propracujeme rukama, aby se směs drobila. Drobenkou hustě posypeme koláč.

Koláč vložíme do trouby a pečeme nejdříve 10 minut při 200 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a po dalších třiceti minutách by měl být koláč hotový.

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal

Naďa Konvalinková

Naďu jsme navštívili u ní doma a užili si pěkný čas v kuchyni. Také jsme přiložili ruce k dílu při míchání těsta nebo půlení švestek. A pak jsme koláč skoro celý snědli a vypili k tomu výborný čaj.