Svitavy budou pomocí bakterií čistit rybník Rosnička

29. listopad 2018

Svitavy začnou příští rok s pomocí bakterií čistit rybník Rosnička. Ve vodní nádrži, oblíbené rekreanty, letos hygienici zakázali kvůli rozšíření sinic koupání už v červnu, vloni byl zákaz vydán v polovině července.

Odbahnění rybníka by bylo příliš nákladné, stálo by více než 75 milionů korun, řekl vedoucí odboru životního prostředí Marek Antoš.

„Byl by to výrazný zásah, nedokážeme si představit, že by se rybník musel vypustit a vybagrovat a někam bahno odvézt. Navíc při nedostatku srážek máme obavy, jak dlouho by se pak rybník napouštěl,“ dodal Antoš.

V rybníku Rosnička na Svitavsku hromadně uhynulo 9 tun ryb

Kyjský rybník

Candáty, sumce, úhoře i amury můžete vidět ve svitavském rybníce Rosnička. Dnes ovšem ne na udicích rybářů, ale uhynulé na hladině vodní nádrže, nebo v kontejnerech připravených k odvozu do kafilerie. Ryby v tomto rybníce hromadně hynou.

Použití probiotických bakterií si už radnice úspěšně vyzkoušela v jezírku v parku. V rybníku Rosnička bude nutné zajistit provzdušňování vody a sedimentů, proto se bude muset instalovat dmychadlo a pro něj zajistit přívod elektřiny. Bakterie by se mohly začít nasazovat v květnu. „Věřím, že kvalita vody na příští letní sezonu bude dobrá,“ uvedl Antoš.

Mikroorganismy pomáhají snížit množství sedimentů na dně. Přibližně po třech letech se jejich vrstva snižuje o polovinu. Z mineralizovaných sedimentů pak nemohou sinice využívat fosfor, což potlačuje jejich rozvoj.

Město nechá alespoň odtěžit sedimenty z odkalovací nádrže v letech 2020 a 2021. Uložit je chce na vlastní i zemědělské pozemky.

Vodní plochu bude nutné rozdělit na část koupací, rybářskou a klidovou zónu. Rybáři také budou muset změnit druhy chovaných ryb. Nežádoucí jsou ty, které vyhledávají potravu v rybničním dně, a také amur bílý. Podpoří se i rozvoj vodní vegetace, která přirozeně stabilizuje obsah kyslíku a živin v nádrži.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související