Svitavy letos začnou s rozsáhlou obnovou náměstí Míru. Opraví historické domy i podloubí

3. leden 2024 07:10

Svitavské náměstí Míru chátrá. Město ho naposledy kompletně opravilo v 90. letech minulého století. Teď už je stav některých památkově chráněných domů špatný, padají omítky v podloubí, voda zatéká do zdí. Radnice připravila plán, jak vše opravit, a začít chce už letos.

Svitavské náměstí svou délkou 670 metrů patří k nejdelším oboustranně loubeným náměstím v Česku. Zastupitelstvo města schválilo na svém prosincovém jednání plán jeho regenerace, podle kterého chce začít radnice opravovat jednotlivé domy a podloubí.

„Nás čekají jednání s jednotlivými vlastníky domů na náměstí, kterým budeme představovat právě tato navržená opatření a budeme jim nabízet za 50procetní podporu na obnovu těchto objektů,“ řekl starosta David Šimek (Sdružení pro město).

Starosta Šimek zdůraznil, že nepůjde jen o obnovu fasád domů: „Bude také v rozpočtu vyčleněna částka ve výši přes dva miliony korun, která bude určena převážně na obnovu podloubí. My bychom chtěli začít v horní části náměstí, kde má město své dva domy. Už jednáme s dalšími dvěma vlastníky domů, které na tyto dva objekty navazují, zda by se nechtěli přidat.“

Není vlastník jako vlastník

Podle Davida Šimka jde o dlouhodobý proces, než se náměstí rozzáří do původní krásy: „Vše záleží také na vlastnících objektů. Je vidět, že vlastníci, kteří bydlí ve městě Svitavy, o své objekty pečují více než lidé, kteří mají nakoupené objekty a nežijí vůbec v České republice nebo úplně mimo region Svitav. Právě tyto objekty jsou v nejhorším stavu.“

Radnice se snaží s majiteli domů navázat kontakt a přesvědčit je, aby se k plánu regenerace připojili s opravou svých nemovitostí. Své domy město už postupně opravuje, a to nejen zvenčí ale i zevnitř.

„Ještě během zimy by měl být zprovozněn výtah, který byl nově vybudován v budově U Mouřenína. Hned ve vedlejším objektu staré radnice dojde v letošním roce také k rekonstrukci. V této budově bychom rádi v budoucnu otevřeli a přesunuli sem část městského úřadu,“ doplnila mluvčí radnice Kateřina Kotasová.

Na náměstí Míru je téměř sto domů, město jich vlastní už jen deset.

Spustit audio

Související