Svítkov a další městské části chtějí odtržení od Pardubic

21. září 2012

Někteří občané pardubického šestého obvodu usilují o odtržení od města. Lidé ze Svítkova, Lánů na Důlku, Opočínku, Popkovic a Starých Čívic už ustanovili přípravný výbor a mají v plánu vyhlásit referendum.

Starosta obvodu Petr Králíček připustil, že i podle jeho informací by to bylo pro občany výhodnější:

„Z výsledků z analýzy přípravného výboru i z té, kterou jsem dělal tady já nebo naše malá radnice, nám vyšlo, že by si nově vzniklá obec polepšila. K těmto výsledkům jsme dospěli na základě informací z ministerstev a jiných státních institucí. Doposud nikdo nepředložil jinou analýzu, výpočty, které by vyvrátily zjištění mé a přípravného výboru.“

Ne všichni obyvatelé pátého městského obvodu ale s odtržením od krajských Pardubic souhlasí. Například pan Dušan Stránský z Lánů na Důlku se obává, že se zhorší služby i dopravní obslužnost.

„Jestliže si dokážu představit, co všechno platí velké město za různé další výdaje, tak já je v tomto rozpočtu prostě nevidím. Není to pro mě rozumné. Nedokážu si představit, že by to byl velký přínos pro obyvatele, kteří stejně pracují někde v Pardubicích a běžně využívají služby nebo infrastruktury města Pardubic. Myslím, že je to nesmyslné,“ říká pan Stránský.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio