Sýrové karbanátky. Levné a rychlé jídlo, které je navíc vynikající. Zkuste a dáte nám za pravdu

Největší audioportál na českém internetu

Sýrové karbanátky. Levné a rychlé jídlo, které je navíc vynikající (ilustrační foto) | Foto: Jana Volková

25.11. Vaříme s Habadějem

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. 

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat.

Ingredience
  • 400 gramů strouhaného sýra gouda ale můžete využít jiné druhy sýra či jejich kombinace
  • 3 vejce
  • 80 gramů strouhanky
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • sůl
  • koření podle libosti
  • snítka čerstvých bylinek
  • olej na pečení

Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem.

V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Postup:
V misce rozšlehejte vejce se solí, kořením a posekanými bylinkami. Přidejte bramborový škrob a po promíchání nahrubo strouhaný sýr a asi polovinu strouhanky. Vše důkladně promíchejte a nechte krátce stát (5 minut).
Namočenýma rukama tvořte ze směsi kuličky. Ty potom roztlačte ve vrstvě strouhanky na stejnoměrné karbanátky - biftečky.
Pečte je na nízké vrstvě horkého oleje pěkně zvolna do zlatova z obou stran.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.