Tady máš svařák, chlapče. Inspekce kontroluje vánoční trhy, mladiství se bez problému napijí

20. prosinec 2019 06:10

K centrům některých měst v Pardubickém kraji už několik let patří i adventní trhy. Stánky s jídlem, punčem i vánočními dárky přitahují kromě veřejnosti pozornost i České obchodní inspekce. Její kontroloři se vydali i na Pernštýnské náměstí v Pardubicích a společně s nezletilým figurantem zkoušeli, jestli prodejci dodržují zákaz prodeje alkoholu mladistvým.

„Figurant se zaměřuje na prodej, resp. nákup alkoholu, což je běžná simulace mladistvých, jak se chovají v případě, že chtějí získat alkoholický nápoj,“ vysvětluje inspektorka České obchodní inspekce, jejíž jméno Český rozhlas zná, ale nebude ho zveřejňovat.

Situaci nenápadně zpovzdálí sledoval i náš redaktor. Figurant si šel ke stánku pro alkoholický nápoj, prodejce bez ověření plnoletosti alkohol prodal a inspektoři hned zamířili ke stánku. A stejně dopadla i další kontrola. „Prozatím byly provedeny dvě kontroly, které bohužel dopadly tak, že prodejci prodali alkoholický nápoj osobě mladší 18 let,“ říká inspektorka.

Svařák, punč, klobása, trdelník. Klasické občerstvení na vánočních trzích v Pardubicích

Zároveň ale dodává, že to není nic neobvyklého. Procento kontrolních zjištění, kdy prodejci prodají, je podle ní vysoké. Z anonymity musí inspektoři vystoupit i ve chvíli, kdy by prodejce alkohol neprodal. Musí se totiž sepsat protokol o provedené kontrole.

Pokuta podle jejích slov je směřována provozovateli. „Ten musí poučit personál o tom, jak se mají chovat a co musí dodržovat. Potom probíhá klasické správní řízení. O výši pokuty rozhoduje ředitel inspektorátu. Nicméně zákon, který v sobě zahrnuje zákaz prodeje alkoholických nápojů, umožňuje uložit sankci až do výše 1 milion korun.“

Figuranti bez líčení

Pravomoc využívat nezletilé figuranty ke kontrolním nákupům má Česká obchodní inspekce přibližně dva roky. Figuranti se nesmí nijak líčit nebo se upravovat, aby nevypadali starší, než ve skutečnosti jsou.

Během několika hodin provedli inspektoři v centru krajského města celkem šest kontrol. Kromě adventních trhů byli i v restauracích a kavárnách. Ve všech případech obchodníci zákon porušili. Česká obchodní inspekce během adventu kontroluje také prodej stromků nebo kaprů.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související