Vánoční atmosféra po celý rok. V Českých Lhoticích mají 60 tisíc vánočních stromků

29. listopad 2019
Na plantáži v Českých Lhoticích mají přibližně 60 tisíc vánočních stromků

Nekonečné řady stromků a na každém cedulka se jménem. Na farmě v Českých Lhoticích na Chrudimsku neslaví Vánoce jen jednou, ale vlastně celý rok. Pěstují totiž vánoční stromky. Lidé si tam můžou předem vybrat, co u nich doma bude stát. Jenže než takový stromek vyroste, trvá to i devět let.

„U tohohle stromku je jasné, co můžu hned začít dělat. Můžu všechny konečky zastříhat a dát si s tím práci. Pořád se dají ty stromečky opravovat. A čím víc času si vezmu na opravu, tím líp ten stromek bude vypadat,“ ukazuje majitel farmy Jiří Školník.

Na plantáži mají kavkazské jedle a smrk pichlavý. „Někteří lidé upřednostňují stromek, který nepíchá, a někteří si přejí stromek, který píchá, protože nechtějí, aby k tomu chodily děti.“

Čtěte také

Některé stromy jsou už opatřeny cedulkou se jménem toho, kdo si stromek rezervoval. „Patnáctého října máme termín, kdy začínáme rezervovat. Lidé přijedou dvakrát, vybrat si a v prosinci jim stromek uřízneme, mají ho čerstvý. Je s tím ale spojené riziko, že kdyby napadl sníh a hodně mrzlo, tak začnou problémy.“ Když je totiž delší dobu deset stupňů pod nulou, stromky se řezat nedají. „Když stromek zmrzne tak, že se lámou větvičky, nejde ani uříznout,“ dodává Školník.

V Českých Lhoticích pěstují kavkazskou jedli a smrk pichlavý

Stromky, které má majitel na plantáži, jsou všechny devítileté. „Cyklus by měl být plus minus dvanáct let. Nedosazuju, vzniklé díry se nedají dosázet. Samozřejmě každá chyba stojí hodně času,“ uzavírá Školník.

Každý rok putuje z plantáže do domácností 3-3,5 tisíce vánočních stromků. Celkově mají v Českých Lhoticích vysazeno přibližně 60 tisíc jedlí a smrků.

Spustit audio

Související