Pozor na slevy a akční ceny, ČOI zjistila nedostatky v 48 procentech kontrol

2. září 2016

Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách výprodejů ve druhém čtvrtletí uložila obchodníkům 520 pokut v celkové výši 4,8 milionu korun. Inspektoři provedli 1271 kontrol na ochranu spotřebitele, porušení právních předpisů bylo zjištěno v 605 případech. ČOI to dnes oznámila v tiskové zprávě.

„Tato kontrolní akce opětovně potvrdila četné a stále se opakující nedostatky, zejména nedostatečné nebo klamavé informace o cenách nabízených výrobků a služeb,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Situace v této oblasti se podle něj nelepší a inspekce bude proto problematice věnovat zvýšenou pozornost i v následujícím období.

Kontroloři nejčastěji - v 248 případech - zjistili, že obchodníci řádně neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků a služeb. Porušení týkající se poctivosti prodeje bylo pak zjištěno u 190 kontrol.

V 250 případech ČOI zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele, kdy například informace poskytnuté v písemné formě nebyly v českém jazyce, výrobky nebyly srozumitelně a viditelně označeny, nebo prodejce neseznámil spotřebitele s vlastnostmi, způsobem použití a údržby nabízených výrobků.

V 66 případech byla pak porušena povinnost vydat na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobku spolu s povinnými údaji.

Inspekce také vydala zákaz prodeje na 4400 kusů výrobků a 1047 párů obuvi, které nesplňovaly požadavky zvláštních právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží činila téměř 690 tisíc korun.

Kontrolní akce podle ČOI opětovně potvrdila četné a stále se opakující nedostatky, což je patrné i z porovnání kontrolního období za 2. čtvrtletí 2015, kdy porušení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno ve 47 procentech, tedy přibližně stejné jako letos, kdy kontroly se zjištěním představovaly 47,6 procenta.

autor: ČRo
Spustit audio