Tajemství dokonale mramorované bábovky odhaleno cukrářem Josefem Maršálkem

Nejlépe docílíme mramorování tím, že si rozdělíme těsto na dva díly. Budou nestejně velké. Asi tři čtvrtiny těsta necháme světlého a zbylou čtvrtinu obarvíme kakaovým práškem.

Ale pozor, po přidání kakaového prášku musíme těsto zředit kávou, mlékem nebo vodou, aby byla stejné konzistence jako zbytek světlého těsta. Tím budou mít těsta stejnou konzistenci a tmavé těsto nám nebude tolik propadat ke dnu.

Poté dáváme do formy vrstvu světlé hmoty a trochu té tmavé. Střídáme nejméně 3x až 4x. Do takto připraveného produktu zapíchneme vidličku nebo špejli a spirálovitým pohybem těsto lehce zamícháme. Tím vznikne slavné mramorování.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.