Tartan dosloužil, atletický stadion na Dukle dostane nový

10. únor 2015

Pardubický městský atletický stadion na Dukle se dočká první opravy. Nejdříve bude na řadě tartanový běžecký ovál. Ten sloužil 11 let a osvědčil se. Sportovci na něm dosahovali velmi dobrých výkonů a rychlých časů. Už je ale potřeba ho vyměnit.

Na to, jestli je výměna nutná, odpovídá místopředsedou pardubické Hvězdy Pavel Studnička. „Tak pravda je ta, že ten jedenáctiletý rytmus jaro, léto, podzim, zima s každodenním tréninkem a úpravou dráhy, když napadne sníh, nastoupíme s hrabadly, je vidět. Pravda je to, že ten stadion je trochu utopený proti okolnímu prostředí, jsme zhruba 1,30 metru pod úrovní. Znamená to, že ta spodní voda tady udělá své. Tak to tomu taky nepřispělo. Stadion je v tuto chvíli regulérní, ale dá se říci, že ta situace se nezlepšuje, spíš se malinko zhoršuje. Je potřeba s tím něco dělat.“

Atleti si na tartanové dráze nejvíc chválili, že je rychlá. Zda budou moci ovlivnit, jaký bude nový povrch, upřesnil Studnička.

„My jsme hned v počátku, když se rozhodovalo o tom, co se položí za umělou hmotu, nechtěli mondo. To je sice povrch, který je rychlý, běhají se na něm světové rekordy a pořádají se na něm světové soutěže, ale trpí achilovky, není to ze zdravotního hlediska dobré. Ten tartan, který se na to nakonec položil, se ukázal vynikající z toho pohledu, že za těch 11 let tady padaly vynikající výkony. Vyhovoval nám a neškodil.“

Jaký povrch na atletickém stadionu po opravě bude, zatím není definitivně rozhodnuto. S původním povrchem byli atleti spokojeni, pokud ale přijde nabídka na lepší materiál, bránit se jí nebudou.

autor: gut
Spustit audio