Tetování si nechte raději přemalovat než odstranit

4. prosinec 2018

Lidé se nechávají tetovat z mnoha důvodů. Chtějí ostatní šokovat, nebo si nechat vytvořit památku na určitou životní událost. Někdy si jen chtějí zkrášlit své tělo trvalým uměleckým dílem.

„Tetování se už člověk nezbaví a má ho napořád. Je to jakýsi kus životního příběhu, za kterým si člověk stojí, nebo který prožil. Někdo v tom jednoduše vidí očekávání,“ říká majitel tetovacího studia Vladimír Štusák.

Motivů je nepřeberné množství a doba delfínů, růží nebo ležatých osmiček s nápisem family a peříčkem navrch, je naštěstí pryč. Lidé se hodně vracejí třeba k přírodním motivům, jako jsou vlci, medvědi, tygři, nebo lvi. Je to samozřejmě věc názoru a vkusu.

Jména milých tatéři neradi vidí

Jaké umělecké dílo bude vaše tělo zdobit, je na každém z vás. „Pokud se někdo zamiluje a chce po nás vytetovat jméno své drahé polovičky, uděláme to. Ale je třeba počítat s tím, že ne všechny vztahy, na rozdíl od tetování, vydrží navždy. Po odmilování se dotyčný zase přichází, ale tentokrát s prosbou, že by jméno rád nechal odstranit. Pro nás je to úsměvná záležitost a opravdu se to běžně stává,“ potvrzuje z praxe pan Vladimír.

Po odstranění tetování vzniká jizva, které se už nezbavíte. Proto tatéři doporučují, vždy nechat obrázek, nebo nápis přetetovat.

Kila a věk s tetováním nehezky zacvičí

Když obrázek postupem času začne měnit tvar a divně se zkroutí, i s tím si profíci dokážou poradit. Mezi části těla, kde tetování zůstává stále stejné, většinou patří paže a záda. Naopak za rizikovější můžeme označit břicho a prsa. To platí jak u žen, tak i u mužů. Jak říká Vladimír Štusák, obrázkový motiv se jednoduše doplní, poopraví.

Čtěte takéTetování většině zaměstnavatelů nevadí, problémem může být u armády či policie

Ať už máte hroší kůži, nebo jako nemluvně, na těle existují místa, kde tetování opravdu bolí. Bývají to části s měkkými tkáněmi, jako jsou vnitřní strany paží a třísla. Extrémní bolest zažijete na nártech a kotnících. Lépe ji snášejí ženy, než muži. „Celkově můžu říct, že tetování je nepříjemná záležitost, ale nikdy to není tak, že by to člověk nevydržel.“ Bolest tatéři přirovnávají k depilaci voskem na nohou.

Lidé se zdobí od pradávna a jinak tomu není ani v dnešní době. Někteří se stávají na tetování závislými a jednotlivé obrázky chtějí neustále propojovat a doplňovat.

Tetovací studia vybírejte jen ta, která jsou certifikovaná, schválená a veřejná. Nikdy ne ta „schovaná“, pod pouhým telefonním číslem někde v panelovém domě.

Jak udržet své tetování, aby stále dobře vypadalo, si poslechněte v audioarchivu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio