Thajská masáž rozproudí energetické dráhy těla

13. červenec 2015

Tradiční thajská masáž je starobylá léčebná metoda. Co je na ní mimořádného oproti klasické evropské masáži? O tom si v rozhlasové Radioporadně redaktorka Kateřina Prouzová povídala s Michalem Vavřinou.

Klasická masáž vychází ze švédské techniky staré sto let, kdy se tělo se hladí a hněte. Mačkají se svaly a měkké tkáně. Thajská masáž má za cíl přivést tělo do rovnováhy.

„Působí hlavně na energetické dráhy v našem těle. Pokud není naše tělo v rovnováze, onemocní," vysvětluje Michal Vavřina.

Po tradiční thajské masáži často sahají lidé s chronickými potížemi. Už absolvovali kolečko u lékařů a výsledek nebyl žádný. Proto zkouší přístup východní medicíny.

„První knížka o thajské masáži v jiném jazyce než v thajštině byla napsána až v roce 1990," říká Michal Vavřina. A dodává, že někdy není při této technice potřeba ani fyzický dotek. „Je to terapie, která má v přístupu lásku, soucit, radost a vyrovnanost. To je pro Západoevropany těžko pochopitelné," myslí si Michal Vavřina.

A co to vlastně jsou ty energetické dráhy těla? Jde o kanály energie úzce spojené s orgány, tkáněmi a strukturami lidského těla a jeho funkcemi. Probíhají tři až pět milimetrů pod kůží člověka a v určitých bodech vystupuji až na povrch, tato místa jsou tzv. akupunkturní body.

Ale thajská masáž není samospasitelná. Pokud má člověk zdravotní problémy, musí hlavně změnit svůj životní styl. „Odstranit příčinu onemocnění a ne napravovat důsledky. Změnit svůj život je základ," upozorňuje Michal Vavřina.

Historie thajské masáže

Tradiční thajská masáž je dnes v Thajsku velice populární. V celé zemi, ale hlavně v turistických centrech je nabídka masáží obrovská.

Dodnes je nejvýznamnější škola thajské masáže chrám Wat Pho v Bangkoku. Provádění masáže bylo vždy chápáno jako fyzická forma Metta, což je pálijské a thajské slovo vyjadřující láskyplný soucit. Maséři věrní svému poslání pracují v tomto duchu dodnes. Bez ohledu na turistický průmysl zůstává masáž součástí thajské kultury a způsobu života.

Tradiční thajská masáž označuje za otce tradiční thajské medicíny severoindického ájurvédského lékaře známého jako Javaka Kumar Bhakka (okolo roku 500 př. n. l.) Před každou masáží bývá odříkávána modlitba k jeho poctě s prosbou o vedení a účast jeho ducha skrze pracujícího maséra.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.