Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Africká sobota v Holicích nebo draci v Moravské Třebové

10. říjen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte podpořit Mezinárodní den dětské paliativní péče do pardubických Automatických mlýnů, zajděte na drakiádu do Moravské Třebové nebo zažijte podzimní prohlídky zámku Slatiňany.

Návštěvníci v pardubických Automatických mlýnech budou v pátek nosit klobouky. Oslaví tím Mezinárodní den dětské paliativní péče. Od 17 hodin se tam můžete přijít podívat na muzikoterapeutickou pohádku a od 18 hodin na bubenickou show.

Draci nad Moravskou Třebovou

V Moravské Třebové na sobotu naplánovali drakiádu. Společné pouštění draků začne v areálu aeroklubu ve 13 hodin. Kromě toho bude pro návštěvníky připravená dráha pro odrážedla, podzimní tvořivá dílna a táborák.

Podzimní slavnosti

V pátek a v sobotu můžete v Pardubicích navštívit Podzimní městské slavnosti. Program je připravený na Pernštýnském náměstí, třídě Míru, v ulici U Stadionu, na zámku i v Automatických mlýnech. Naplánované jsou různé koncerty, spanilá jízda kočárů, koňská show a mnoho dalšího.

Afrika v Holicích

Africkou sobotu můžete zažít v Africkém muzeu Dr. Emila Holuba v Holicích. Od 9:30 tam uvidíte různá řemesla, v 10 hodin začne divadelní pohádka a ve 14 hodin přednáška o výsledcích Holubových cest. V 16 hodin se pak můžete těšit na koncert hráče na africkou harfu. 

Výstava na ovládání

Na výstavišti IDEON v Pardubicích bude v sobotu a v neděli show s rádiově řízenými modely vozidel. Těšit se můžete na dálkově ovládané nákladní automobily, stavební stroje, zemědělskou techniku, modelové silnice, čerpací stanice a mnoho dalšího. Akce bude přístupná vždy od 10 do 17 hodin.

RC modely v muzeu v Dobrovici

Skřítci na zámku

Na podzimní zámeckou prohlídku můžete v sobotu a v neděli vyrazit do Slatiňan. Uvidíte tam interiéry vyzdobené květinami a plody podzimu. Na zámku se navíc ztratili skřítci, které budou návštěvníci hledat.

Motoráčkem na Velkou pardubickou

Na Dostihovém závodišti Pardubice bude v neděli Velká pardubická. Areál bude otevřený od 9 hodin, hlavní závod začne v 16 hodin. Na akci můžete dorazit historickým motoráčkem, který bude jezdit z hlavního nádraží přes Rosice nad Labem na závodiště. Jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.