Z věží do podzemí Moravské Třebové

25. říjen 2020

Velmi záhadné podzemí mají v Moravské Třebové, podle pamětníku by mělo jít o labyrint dlouhých chodeb pod náměstím, ke kostelu i na zámek. Ty jsou už ale zasypány. Moravskotřebovské věže zase nabízí nečekané rozhledy.

Nejvyšší věží a dominantou Moravské Třebové je věž kostela Nanebevzetí Panny Marie, která měří přes 60 metrů. Nabízí zajímavé pohledy na široké centrum města, ale i to okolní přírody nebo na další zajímavou památku Křížový vrch.

Ostatně Křížová cesta k němu začíná právě u tohoto chrámu. Ten stojí na základech nejstarší stavby ve městě, bývalého kostela, který tam stával už ve 13. století. Dnešní podoba svatostánku je o téměř 500 let mladší a upoutá mimo jiné velmi působivou freskovou výzdobou interiéru.

Na radnici do věže i do lochu

Zatímco věž kostela Nanebevzetí Panny Marie je v Moravské Třebové tou nejvyšší, radniční věž by mohla mít přívlastek nejzáhadnější. Říká se o ní, že nemá základy. Její váhu drží jen jeden pilíř, jinak se opírá jen o stěny sousedních domů. Výstup na ní je jen pro odvážné, tvoří ho totiž série dřevěných žebříků jen volně opřených o trámoví. A tak, přestože je z ní vidět například celé náměstí jako na dlani, největším zážitkem je nakonec výstup samotný.

Jeden z pohledů z radniční věže na náměstí

Radnice, stejně jako většina domů na náměstí v Moravské Třebové, pochází z období renesance. Renesanční by mělo být i její sklepení. O tom, že ještě neodhalilo všechna svá tajemství, svědčí nedávný nález, kdy odkryli jednu jeho zasypanou část. Našli v ní zbytky gotických portálů, jako důkaz toho, že podzemí ve městě pochází ještě ze starší doby.

Navíc tam objevili začátek neznámé chodby, která míří ještě hlouběji do podzemí. Může vést do takzvaných lochů, tedy středověkého sklepení, které sloužilo především jako úkryt před nepřáteli. Nebo tam mohli někoho snadno „zavřít do lochu.“

Podzemní chodby k zámku i do kostela

Záznamy o podzemních prostorách v Moravské Třebové neexistují. Většina historické dokumentace zmizela spolu s původním německým obyvatelstvem, které bylo po válce odsunuto. Řada pamětníků ale shodně mluví o tom, že někdy počátkem 50. let se jako děti procházeli podzemními chodbami, které vedly nejen pod náměstím, ale také pod kostel nebo zámek. Jednalo se prý skutečně o síť chodeb, které mířily ještě níž než současná sklepení historických staveb ve městě. V průběhu let ale byly zasypány.

O dalším patře sklepení se mluví také například v případě historické budovy pivovaru, který měl být takovými chodbami spojen s protějším zámkem. Zámek sám nabízí také zajímavé podzemní prostory, ve kterých je dnes působivá expozice středověké mučírny, a v zámku je pak také možné se rozhlédnout z věže.

Co se tajemství moravskotřebovského podzemí týče, možná tam jsou blízko dalšího unikátního objevu. V jednom z domů na náměstí totiž odkryli další prostory vedoucí do nižších pater sklepení a jeho majitelé ve spolupráci s odborníky mají v plánu se do nich brzy podívat.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.