Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Burčákové slavnosti v Cholticích i vodácký sjezd Chrudimky

17. září 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte do Slatiňan oslavit 50 let od povýšení na město, zúčastněte se vodáckého sjezdu řeky Chrudimky nebo se projeďte parní lokomotivou do Doudleb nad Orlicí.

Ve Slatiňanech slaví 50 let od povýšení na město. Do neděle tak můžete od 8 do 18 hodin navštívit tematickou výstavu ve Společenském domě. V budově Švýcárny zase po celý víkend od 9 do 16 hodin uvidíte výstavu věnovanou architektovi Schmoranzovi. Oslavy vyvrcholí v sobotu v 17 hodin koncertem Národopisného souboru Formani a Dětského folklórního souboru Sejkorky. Program pokračuje i v neděli dětskou hasičskou soutěží, rybářskými závody a mší v kostele svatého Martina.

Ze Seče do Mezisvětí

V sobotu bude vodácký sjezd Chrudimky. Začne v 11 hodin pod Sečskou přehradou. Trasa dlouhá přes 10 kilometrů končí před mostem v Mezisvětí. Organizátoři upozorňují na nesjízdný jez u vyrovnávací nádrže druhé části Seče. Bližší informace najdete na stránkách www.skaut-ronov.cz.

Na burčák motoráčkem

Burčákové slavnosti můžete navštívit v sobotu na zámku v Cholticích. Ochutnávky nejen burčáků začnou ve 14 hodin. Železniční muzeum navíc připravilo Burčákový expres. Z pardubického hlavního nádraží vlak vyjede v 13:05. Pojede přes Přelouč, Valy a Veselí až do Choltic. Na cestu zpět vyrazí v 17:55. Přesné časy odjezdů jsou na stránkách www.motoracek.cz.

Parní, nebo motorová lokomotiva?

Do Muzea starých strojů a technologií v Žamberku v sobotu můžete přijet historickými vlaky. Od 10 do 17 hodin tam bude výstava s názvem Továrna roste všemi směry. Parní lokomotiva Němka pojede z České Třebové přes Žamberk do Doudleb nad Orlicí.

Detail parní lokomotivy Němka

Motorová lokomotiva Zamračená zase nabídne trasu z Litomyšle do Žamberka. Zastávky a časy odjezdů najdete na Facebooku Muzea starých strojů a technologií.

Výstava plná vůní i chutí

Od soboty do pondělí bude v Sokolovně v Dolní Rovni výstava květin, ovoce a zeleniny. Vždy od 9 hodin tam budete moct nejen obdivovat, ale také zakoupit výpěstky, ostatní výrobky i zahrádkářské potřeby.

Hudební jaro na podzim

Mezinárodní festival Pardubické hudební jaro bude mít další koncert. V neděli od 19 hodin uslyšíte vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Festival bude pokračovat i posledního září koncertem violoncellisty Jiřího Bárty. POZOR ZMĚNA: Kvůli počasí se koncert koncert nekoná na zámeckém nádvoří, ale v Sukově síni pardubického Domu hudby.

Illustratosphere v Chrudimi nebude

V neděli v chrudimském divadle měl vystoupit zpěvák Dan Bárta se skupinou Illustratosphere. PRO NEMOC ZRUŠENO.

Spustit audio

Související