Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Dana Drábová ve Skutči, vodníci v Pardubicích, ukrajinský gastrovečer

24. únor 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zajděte na seminář o vědě, víře a skautingu ve Skutči, poslechněte si přednášku o cestě do Nepálu v Pardubicích nebo ochutnejte ukrajinské dobroty v České Třebové.

V kulturním domu ve Skutči se v sobotu můžete zúčastnit semináře s názvem Věda, víra, skauting. Od 8:30 tam bude přednášet předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, ředitel Paměti národa Východní Čechy Michal Bureš a další hosté. 

Na vodníky do Pardubic

Do pardubického Domu dětí a mládeže Beta v sobotu zajděte na Vodnickou pohádku. Na odloučeném pracovišti Dubina se od 10 hodin můžete těšit na vodníka Šploucha, vodnického krále, písničky i kouzla.

Dobroty z Čech a Ukrajiny

V klubu Modrý trpaslík v České Třebové bude v sobotu třebovsko-ukrajinský gastrovečer. Od 18 hodin bude pro návštěvníky připravený raut s tradičními českými a ukrajinskými jídly, promítání filmu Sluha národa a koncert kapely 375 metrů nad mořem. Zájemci můžou přinést vlastní kulinářský výtvor.

Cesta do Nepálu

Na neděli je naplánovaná první ze tří přednášek o cestě autem z Pardubic do Nepálu. Od 19 hodin tak v pardubickém paláci Hybských uslyšíte cestovatele Milana Zavadila, který popíše část cesty do Turecka. Vyprávění doplní fotografie, příběhy místních obyvatel a další cestovatelské zážitky.

Vrchol páté nejvyšší hory světa Makalu v Himálaji

Poslední šance: hračky a vějíře

Tento víkend máte poslední možnost navštívit výstavu o hračkách v Městském muzeu Hlinsko. Uvidíte na ní část sbírky hraček Františka Kyncla. Součástí výstavy jsou dřevěné hračky z 19. a 20. století, stavebnice, automobily, figurky vojáčků, loutky a mnoho dalšího. Muzeum je otevřené v sobotu i neděli od 13 do 16 hodin.

V neděli končí také výstava nazvaná Tajemství vějířů v chrudimském muzeu. Dozvíte se na ní o vývoji a různých typech evropských i jiných vějířů. Těšit se můžete na vějíře z období od konce 18. století až do poloviny 20. století.

Festival nejen pro pedagogy

Na zámeckém návrší v Litomyšli bude od neděle do úterý festival Nakopněte svoji školu. Akce je určená nejen pro pedagogy, ale také pro veřejnost. Připravené jsou různé přednášky, praktické semináře i workshopy.

Spustit audio

Související