Tipy na víkend v Pardubickém kraji: jarní vrkoče a procházka Údolím Sejfů

19. březen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé aktivity z domova i v přírodě. Vyrobte si jarní vrkoče, poslechněte si příběhy z pardubického divadla nebo poznejte Údolí Sejfů v Ústí nad Orlicí.

Na webových stránkách poličského muzea teď najdete návod na výrobu jarních vrkočů. Potřebovat k tomu nebudete nic speciálního. Je jen na vás, jestli použijete barevné stuhy, vajíčka, zelené větvičky, papírové ozdoby nebo cokoliv jiného.

Muzeum chystá také tipy, jak si užít Velikonoce netradičně i v této době. Od příští neděle můžete na jejich webu čekat každodenní informace o tradicích, pokrmech, servírovacím nádobí a způsobech stravování. Nebudou chybět ani koledy, recepty nebo dobrodružné aktivity.

Příběhy pro každého

Východočeské divadlo Pardubice zveřejňuje audionahrávky pro malé i velké posluchače. Ti nejmladší si můžou poslechnout třeba O vlkovi se sklerózou a jiné pohádky od autorky Stanislavy Reschové. Dospělé pak zaujmou třeba příběhy Ladislava Pecháčka Hořká čokoláda.

Jaro na Hlinecku

Jak se lidé v minulosti zbavovali dlouhé zimy? Co jsou to ráhna nebo létéčka? A proč se této neděli říká smrtná? To vše se dočtete na webu Muzea v přírodě Vysočina. Kromě toho uvidíte také fotky z oslav příchodu jara a dozvíte se i další informace o velikonočních svátcích.

Údolí Sejfů pro Oušťáky

Zhruba dva kilometry od orlickoústeckého náměstí vede naučná stezka Údolím Sejfů. Tato asi čtyřkilometrová trasa vede lesem podél potůčku. Její název nejspíš vznikl podle přírodních útvarů v potoku, které připomínaly sejfy po rýžování zlata. V tomto ročním období tam uvidíte rašit bledule, potkáte informační tabule o místním životě a také studánku. Stezka začíná v Libchavách a vede po žluté turistické značce.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.