Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Košumberk bude plný strašidel, na Pekláku se sází stromy

14. říjen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zapojte se do akce na obnovu lesa v České Třebové, zajděte na pohádkovou nebo strašidelnou stezku na Košumberku nebo si vychutnejte výtvarně hudební projekt v Brandýse nad Orlicí.

V sobotu budou na pardubickém zámku slavit Mezinárodní den archeologie. Od 10 do 16 hodin tam můžete zajít na komentovanou prohlídku archeologické expozice, podívat se na vystoupení skupiny Zubři nebo si poslechnout přednášku Archeologie konfliktů. Kromě toho v areálu zámku najdete také Vikingy a germánské bojovníky, ukázky dobových oděvů, nástrojů a dalších předmětů.

Na pomoc přírodě

Na sobotu je naplánovaná celorepubliková akce Den za obnovu lesa. V Pardubickém kraji se do ní můžete zapojit v areálu Peklák v České Třebové. Účastníci si od 10 do 16 hodin vyzkouší různé práce v lese, zasadí vlastní strom a dozví se zajímavé informace nejen o lesnictví.

Přírodě můžete pomoct také v Libanicích na Chrudimsku. V sobotu od 9 hodin tam budou dobrovolníci přizpůsobovat prostředí pro vzácné druhy motýlů a rostlin. Po hrabání trávy a odstraňování invazivních dřevin bude následovat exkurze místní krajinou. Registrovat se můžete na facebookové stránce spolku Pestré Polabí.

Košumberk plný pohádek a strašidel

Na hradě Košumberk budou návštěvníci v sobotu od 16 hodin řešit záhadu Paletínské kaple. Pro děti je připravená stezka s pohádkovými bytostmi a dospělí si zase můžou projít strašidelnou stezku. Mimo jiné se můžete těšit také na vystoupení vzdušné akrobacie v obruči.

Vycházka za staletými dřevinami

Na vycházku s dendrologem Vítězslavem Hauptem se můžete vydat v sobotu do Městského parku v Chrudimi. Dozvíte se tam například informace o zajímavých druzích dřevin z původních výsadeb z roku 1903. Sraz je ve 14 hodin u finančního úřadu.

Ventilovka a Hurvínek opět na trati

Parním vlakem nebo historickým motoráčkem se budete moct svézt v sobotu na trase z Poličky do Žďárce u Skutče. Slavíme totiž 125 let od postavení této dráhy. Vlaky budou jezdit až z České Třebové a Pardubic. Jízdní řád najdete na stránkách www.cd.cz.

Posvícení: mše a muzikál

V Knapovci v Ústí nad Orlicí bude v neděli posvícení. Začne v 15 hodin mší svatou v kostele svatého Petra a Pavla. Od 16:30 pak můžete zajít do kulturního domu na muzikál Legenda o zbloudilých duších v podání divadelního spolku Doveda Sloupnice.

Zapojte zrak i sluch

Na hudebně výtvarný projekt Vivo kreativo se můžete přijít podívat v neděli na zámeček v Brandýse nad Orlicí. Ve 14 hodin tam začne výstava obrazů, na kterou v 15 hodin naváže koncert skupiny Nitere Live.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.