Pardubičtí pávi jako symbol. Zámku dodávají tu pravou atmosféru

17. září 2022

Pávi patří k pardubickému zámku už skoro třicet let. Daří se jim, chovná skupina se rozrostla. Na nádvoří, v parkánu i na zámeckých valech pávy potkáte téměř na každém kroku.

Na pardubickém zámku má skupina pávů domov od roku 1994. Počty chovné skupiny se musí regulovat, ustálený počet se drží okolo dvaceti, v současné době ale ve voliérách zámeckého parkánu najdete hodně mláďat. Pardubičtí pávi totiž často zahnízdí nejen na jaře, ale také o prázdninách.

Mláďata se do voliér dostávají až po vylíhnutí. Samice si hledají místo pro hnízdění samy a jejich vejce ani hnízdo nelze přemisťovat. Proto se zoologové snaží tato místa včas vysledovat. Voliéry slouží pavím rodinkám hlavně kvůli ochraně mláďat před predátory, nejčastěji kunami.

V hlavní roli ořešák

Všichni zámečtí pávi, včetně těch sněhobílých, jsou pávi korunkatí. Přes den se procházejí po zemi, s tou největší pravděpodobností je uvidíte už při vstupu na zámecké nádvoří. Potravu si ale hledají také na zámeckých valech, procházejí parkánem. Za soumraku instinktivně vylétají na stromy.

Dlouhá léta pávi přespávali na torzu staré lípy na začátku parkánu. Dnes je jejich kmenovým stromem nejčastěji ořešák černý, vylétají také na stromy v jeho okolí. Vede je k tomu instinkt chránit se před predátory.

Páv na koruně zámeckých valů

Původní domovinou pávů korunkatých jsou lesy Indie, Pákistánu a Srí Lanky. Na evropské podmínky se pávi aklimatizovali už hluboko v minulosti. Pávi jsou chováni tisíce let, a nejen pro okrasu, dodnes jsou v některých zemích pávi oblíbenou pochoutkou.

Indové považují páva za posvátného tvora. Často se objevuje v mytologii a je symbolem štěstí a čistoty. Pávi se mohou dožít až dvaceti let. Samci jsou do 1,5 roku věku poměrně nevýrazní, nejkrásnější bývají okolo pátého roku života, a to samozřejmě zejména v období toku, kdy mají nejkrásnější ocasní vlečku. Tu postupně ztrácejí, nová péra pávům narůstají během podzimu a zimy.

Dominantní postavení samců určuje počet i velikost ok péřového vějíře

Počet ok, stejně jako jejich velikost na péřovém vějíři, se postupně zvětšuje. Smyslem vlečky je samozřejmě přilákat samičku, ale pomocí vějíře samci také zastrašují nepřítele a vzájemně komunikují. Paví námluvy začínají obvykle počátkem dubna, pávice pak sedí na vejcích 28 dní. O kuřata se stará výhradně sama.

autor: BRA
Spustit audio

Související