Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Lázně ducha v Litomyšli i barbarské hry v Nasavrkách

28. duben 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte oslavit Den Země do Vysokého Mýta, vydejte se na procházku za vlky v Červené Vodě nebo se zúčastněte čarodějnického sletu v Pardubicích.

Den Země můžete oslavit v pátek na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě. Pro návštěvníky bude od 8 do 13 hodin připravený naučný program o třídění odpadů, tradiční blešák, farmářské trhy a dílničky pro děti.

Po stopách vlků

O faktech a pověrách o vlcích na Králicku si můžete poslechnout v pátek v Červené Vodě. V 16 hodin začíná komentovaná procházka mokřadem Březná. Sraz je na vlakové zastávce Mlýnický Dvůr. V 18 hodin pak bude akce pokračovat přednáškami v Komunitním centru.

Brány památek dokořán

V Letohradě bude v sobotu akce Brány památek dokořán. Za zvýhodněné ceny tak můžete navštívit různá muzea, zámek, kostely a další památky. Po celý den bude navíc z náměstí na tvrz Orlici jezdit výletní vláček. Podrobnosti najdete na stránkách www.kcl.letohrad.eu.

Lázně ducha

Lázně ducha můžete navštívit až do neděle v Litomyšli. V rámci akce jsou připravená představení, koncerty i prohlídky. Těšit se můžete na automobilové veterány, prohlídky běžně nepřístupných míst, vystoupení písničkáře Pavla Čadka a mnoho dalšího. Přesný program je na webu akce.

Lázně ducha - zahájení sezóny v Litomyšli

Keltové, hry a hudba

Barbarských her se můžete zúčastnit v sobotu v Zemi Keltů v Nasavrkách. Od 10 do 16 hodin tam budou zájemci soutěžit v loveckých a bojových disciplínách. Od 16 hodin pak zahrají kapely Jauvajs, Bran a Vintage Wine.

Pálení čarodějnic: Pardubice, Přelouč

Na neděli je připravený program v pardubické Pohádkové zahradě. Od 14 hodin tam bude čarodějnický slet. Návštěvníci se můžou těšit na pohádkovou stezku, karneval se soutěžemi, zapálení ohně i opékání buřtů.

Pálení čarodějnic je na neděli naplánované v Přelouči. Sraz je v 17:45 před gymnáziem, odkud se průvod vydá městem za doprovodu dechového orchestru Vladimíra Kosiny. Večer pak s historickým šermem vystoupí Páni z Kolína a hudební skupina Uni Band.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.