Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Let andělů ve Vysokém Mýtě nebo Štědrý večer v pardubickém muzeu

21. prosinec 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte si zazpívat vánoční písně do Chocně, poslechněte si tenoristu Štefana Margitu v Letohradě nebo zajděte na loutkovou pohádku do Chrudimi.

Upozornění: S ohledem na státní smutek mohou pořadatelé některé z akcí změnit, odložit nebo úplně zrušit. 

Do chrudimského parku Střelnice si v pátek můžete přijít poslechnout Vánoční zpívání. Vystoupení bude u bývalého splavu na konci velkého ptačího ostrova, kam návštěvníky dovede osvětlená stezka. Od 16 hodin se můžete těšit nejen na zpěv, ale také na proslov Pavla Starého z Farnosti Chrudim, plovoucí lodičky a Betlémské světlo.

Koledy v tenoru

V Domě kultury v Letohradě v pátek vystoupí světově známý operní pěvec Štefan Margita. Na koncertě s názvem Duch Vánoc zazní vánoční písně i výběr z alba Na správné cestě. Akce začne v 19 hodin.

Koncert z okna

Na vánoční atmosféru se můžete naladit v sobotu na Tyršově náměstí v Chocni. Zájemci tam budou od 17 hodin zpívat koledy. O hudební doprovod se postará Žesťový kvintet, který bude hrát z okna radnice.

Chrudim: pohádka i koncert

Program na sobotu je připravený na Resselově náměstí v Chrudimi. Od 16:30 se tam můžete přijít podívat na loutkovou pohádku Jak andílek napálil čerta v Chrudimi. Od 18 hodin si tam pak zájemci poslechnou Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby.

Andělé letí do Vysokého Mýta

Ve Vysokém Mýtě je na sobotu naplánovaný Let andělů. Ti vyletí v 16 hodin z Divadeliéru do centra města. V 17 hodin se pak andělé sejdou u kostela svatého Vavřince. Pořadatelé vítají každého, kdo by se chtěl v andělském rouchu přidat k ostatním účastníkům.

Kam za Betlémským světlem?

Štědrovečerního koledování se můžete zúčastnit v neděli od 13:30 do 15 hodin na litomyšlském náměstí Václava Havla. Ve stejnou dobu bude v Litomyšli hořet Betlémské světlo. Uvidíte ho v kryptě piaristického kostela. S sebou si nezapomeňte vzít svíčky.

Betlémské světlo v Českém rozhlase

Od stromečku do muzea

Na Štědrý večer bude otevřená část pardubického zámku. Od 21:30 do půlnoci se tak můžete přijít zdarma podívat na věž, do velkého gotického sálu, kaple Tří králů a rytířských sálů, kde probíhá výstava Pernštejnská rezidence. Od 23 hodin je navíc naplánované Štědrovečerní zpívání na Pernštýnském náměstí a od 24 hodin ve Východočeském divadle Pardubice.

Spustit audio

Související