Tipy na víkend v Pardubickém kraji: loutky v Chrudimi, parní vlak na Orlickoústecku, letní kina

2. červenec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás zajímavé tipy na výlety i akce. Zažijte dobovou atmosféru na moravskotřebovském zámku, projeďte se historickým motoráčkem do Borohrádku nebo zajděte na film pod širým nebem do Pardubic a Moravské Třebové.

Českou komedii 3Bobule uvidíte v pátek ve 21:30 v Moravské Třebové. Promítat ji budou na nádvoří místního zámku. V sobotu pak můžete přijít do zámeckých expozic na divadelní představení Paní z Monsoreau. Prohlídky s dobrodružnou a romantickou atmosférou se můžete zúčastnit v každou celou hodinu od 18 do 22 hodin.

Neděle je na moravskotřebovském zámku věnovaná loutkovému divadlu. Od 16 hodin tak začne Větrná pohádka. Nejen děti budou cestovat po světě s podivínem Větrovcem a hledat krále větru. Představení je plné písniček a milého humoru.

Loutkářská Chrudim

Až do úterý budou v Chrudimi k vidění nejrůznější loutkářská představení. V pátek na Malé scéně Divadla Karla Pippicha během dne několikrát uvidíte hru Haló, chci ven! V sobotu a neděli pak budou hrát třeba Hru o duši, Nepravou tvář nebo O modrém hrnci, který rád vařil rajskou omáčku. Program připravily loutkářské soubory z celé republiky.

Cestou, kudy už vlaky nejezdí

V sobotu v 9:29 odjede z pardubického hlavního nádraží historický motoráček. Pojede po trati, kudy už vlaky běžně nejezdí. Zastaví v Moravanech, Rovni a Holicích. Cílovou stanicí je Borohrádek. Do Pardubic se vlak vrátí přibližně ve 12:35.

Vlakem do první republiky

Parními vlaky se můžete svézt na Orlickoústecku. Tuto sobotu a poté každou další až do konce srpna budou jezdit historické rychlíkové vozy z Ústí nad Orlicí přes Letohrad a Dolní Lipku až do Hanušovic.

Čtěte také

„Jako novinku chystáme historický služební vůz z roku 1916, který bude sloužit jako bufetový. Na něm nyní dokončujeme renovaci,“ doplnil Radek Bednář, jeden ze zakladatelů Muzea starých strojů a technologií Žamberk. Návštěvníci tak uvidí, jak se cestovalo v expresech v období první republiky.

Pardubické letní kino

V Pardubicích začalo promítat letní kino, které je i letos nabízí filmy zdarma. Už po čtvrté se bude promítat za mostem Pavla Wonky. Diváci můžou areál navštívit každý den po celé prázdniny. V pátek promítají slovenské drama Eva Nová s Emílií Vašáryovou, v sobotu akční sci-fi Tenet a v neděli dobrodružné sci-fi Godzilla II Král monster.

Spustit audio

Související