O prázdninách za zvířaty. Máme pro vás tipy z kraje bez zoologické zahrady

28. červen 2021

Léto je časem výletů. Jestli si lámete hlavu, kam vyvézt děti a vnoučata, sázkou na jistotu rozhodně budou zvířata. V Pardubickém kraji sice chybí klasická ZOO, ale i tak se dá vybrat.

Blízko k oficiální zoologické zahradě má ranč v Bítovanech na Chrudimsku. Vidět tam můžete hlavně opice nebo pumy. Babiččin dvoreček v Licibořicích zase představuje klasický statek našich babiček. Hlavně městské děti zjistí, jak vypadají králíci, husy, krůty a podobně.

Čtěte také

Do Pohádkové zahrady v Pardubicích si majitelé berou zvířata s krutým osudem. Ve Vysokém Chvojně vyrostly ohrady s jeleny a daňky. Na Orlickoústecku najdete Zahradu Harta, kde chovají želvy obrovské, a taky Letohrad s klokany a Králíky se sovami. Na Svitavsku pro změnu sídlí záchranná stanice Zelené Vendolí.

Všechna místa podrobně prozkoumáme v novém seriálu Českého rozhlasu Pardubice O prázdninách za zvířaty s Jitkou Slezákovou a Terezou Brázdovou. Během léta 2021 ho uslyšíte každou sobotu kolem půl čtvrté odpoledne.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.