Tipy na víkend v Pardubickém kraji: masopust na Hlinecku nebo na běžkách do Králík

4. únor 2022, aktualizováno

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zúčastněte se masopustního průvodu ve Včelákově na Hlinecku, vyrazte na běžkařský výlet do Králík nebo se přijďte podívat na hokejový zápas známých osobností do Pardubic.

O historii Moravské Třebové si můžete přijít poslechnout v pátek od 17:30 do 19 hodin. V moravskotřebovské Laskavárně bude Jiří Šmeral představovat svou publikaci Zmizelá Moravská Třebová. Uvidíte v ní 300 fotek, které znázorňují historické proměny města od konce 19. století do roku 1950.

Sjezdovka pro sáňkaře

V pátek a sobotu bude část modré sjezdovky na Dolní Moravě připravená pro sáňkaře. Od 17 do 20 hodin zájemce vyveze nahoru lanovka, tam si půjčí profesionální sáně a vydají se na 2,5 kilometrovou trasu. S sebou si vezměte helmu a teplé oblečení.

S ornitologem na procházku

V sobotu můžete vyrazit na ornitologickou procházku za zimujícími ptáky na písnících Oplatil a Čeperka. “Sraz účastníků je v 8:30 před nádražím ve Stéblové, počkáme na vlaky z Pardubic i Hradce Králové,” upřesňuje ornitolog Libor Praus z Východočeského muzea. Účastníci budou pomocí speciálního dalekohledu pozorovat a určovat vodní i suchozemské ptáky.

Únor ve znamení masopustu

Maškary na Veselém Kopci

Tento týden začínají masopustní průvody na Hlinecku. První bude v sobotu ve Včelákově. Každou další sobotu se pak můžete těšit na masopust v Hamrech, Jeníkově, Studnici a Vortové. Rozloučení s masopustem pak bude 1. března v Betlému v Hlinsku.

Včelákov: ZRUŠENO
Kvůli karanténě a onemocnění třetiny účastníků museli organizátoři zrušit masopust ve Včelákově.

Sobota na běžkách

Klub českých turistů v sobotu pořádá běžkařský výlet. Sraz je v 9:05 na nádraží v Jablonné nad Orlicí. Účastníci pojedou do Podlesí, odkud vyrazí na 13 kilometrový okruh na Severomoravskou chatu a dále do Králík. Předpokládaný čas návratu je v 16:30. Bližší informace najdete na webu KČT Jablonné nad Orlicí.

Známé osobnosti na ledě

Na Hokejovou show plnou hvězd se můžete vydat v neděli do pardubické Enteria arény. Od 15 hodin tam uvidíte zápas univerzitního týmu z Pardubic proti týmu známých osobností v čele s Martinem Dejdarem. Těšit se můžete také na vystoupení krasobruslařek nebo soutěž pro diváky. Výtěžek z akce pořadatelé věnují škole pro hendikepované žáky Svítání.

Výstavy v Domu U Jonáše

Už jen do neděle bude ve Východočeské galerii v Pardubicích výstava Skelety paměti. Na díla sochaře Libora Krejcara se můžete přijít podívat do Domu U Jonáše po celý víkend od 10 do 18 hodin. V neděli tam končí také výstava Zdenka Seydla Abeceda a výstava na oslavu 10 let existence projektu RurArtMap.

Spustit audio

Související