Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Masopust na Veselém Kopci nebo táboření na Lichnici

3. únor 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Vyrazte na ornitologickou procházku kolem písníků Oplatil a Čeperka, prohlédněte si novou výstavu v Lanškrouně nebo zajděte na komentovanou prohlídku Litomyšle.

V sobotu bude Světový den mokřadů. Při této příležitosti se můžete vydat na vycházku s ornitologem Liborem Prausem. Cesta povede kolem písníků Oplatil a Čeperka a účastníci budou pomocí dalekohledu pozorovat, určovat a sčítat vodní ptáky. Sraz je v 8:30 před nádražím ve Stéblové.

Výstava lidových tradic

V přísálí Multifunkčního centra LArt v Lanškrouně od soboty najdete výstavu s názvem Tradice v obrazech. Návštěvníkům má výstava ukázat, že Moravou lidové tradice nekončí. Na fotografiích Václava Šilhy tak uvidíte nejrůznější kroje, zvyky a řemesla z celého Česka. Vernisáž bude v sobotu od 17 hodin.

Táboření na Lichnici

Od pátku až do neděle se můžete zúčastnit zimního táboření na hradu Lichnice. Akce začne v pátek v 17 hodin založením tábořiště. Dále se můžete těšit na přednášku o hradu a netopýrech sídlících ve sklepení. S sebou si nezapomeňte vzít stan, teplý spacák a zásoby jídla.

Po Litomyšli s rytířem

V sobotu se můžete vydat na komentovanou prohlídku Litomyšle s rytířem Toulovcem. Průvodce v kostýmu účastníky zavede na rozhlednu, do skleněného kostela i za další zajímavou architekturou. Sraz je v 10 hodin v Klášterních zahradách. Bližší informace a vstupenky seženete na stránkách www.dobredivadlo.cz.

Laufr, kobyla i turek

Na masopust můžete vyrazit v sobotu na Veselý Kopec. Akce začne v 10 hodin před statkem z Mokré Lhoty, kde účastníci získají povolení k obchůzce. Poté se průvod masek vydá mezi jednotlivé roubené chaloupky. Účastníci budou tančit obřadní kolečka, pomazávat obličeje zvláštním mazadlem a v 15 hodin začne závěrečný obřad.

Masopust na Veselém Kopci (únor 2019)

Jak vypadá ptačí svět?

V neděli začíná v Městském muzeu a galerii Polička nová výstava. Uvidíte na ní nejrůznější ptačí druhy, seznámíte se s jejich životem a budete si moct poslechnout jejich zpěv. Součástí výstavy je také mnoho interaktivních prvků. Návštěvníci budou krmit mláďata, poměřovat rozpětí křídel i skládat krmítka. Vernisáž s komentovanou prohlídkou je připravená na neděli od 16 hodin.

Spustit audio

Související