Na masopust je krátký covid i komerce. Tradice drží tvář

30. leden 2023

Jsme přibližně uprostřed masopustního období. Hlineckem procházejí obchůzky. Dnes už světoznámé.

„Masopust začíná každoročně po svátku Tří králů 7. ledna. Jeho konec je různý, řídí se datem Velikonoc. Musí skončit 6 týdnů před velikonočním půstem, v úterý před Popeleční středou. Letos to vychází na 21. února,“ upřesňuje etnografka Ilona Vojancová.

Z generace na generaci

Obchůzka se řídí tradicí, má ustálený průběh. Zúčastněné masky mají svou danou funkci a podobu. „V minulosti býval spíš ve městech karneval. Do takového průvodu se můžou zapojit různí lidé v různých kostýmech. Průvod je hlavně veselicí pro všechny zúčastněné a není tolik daný.“

Ilona Vojancová

Výraz karneval pochází ze slov carne vale, tedy popusť maso. „Šlo o období zabijaček, svateb a různých veselic. Ke konci masopustního období je třeba i Tučný čtvrtek, kdy se mělo hodně jíst.“

Pro svoji jedinečnost se v roce 2010 vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku dostaly na Seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. „Obyčej se nevyvíjí nějakým špatným směrem, nezasáhla ho komercializace a zůstává nejdůležitějším pro aktéry samotné i pro obyvatele jednotlivých vesnic,“ oceňuje Vojancová.

Zábava poroste

Poslední lednový víkend odstartovaly letošní masopustní obchůzky ve Vítanově. Veselí kolem Hlinska bude víc. V sobotu 4. února se přidají v Hamrech. Následují 11. února Studnice, 12. února místní část Hlinska Blatno, 18. února Vortová a v úterý 21. února se s masopustem můžete rozloučit v Hlinsku na Betlémě.

Po covidové přestávce bude taky plnotučný masopust na Veselém Kopci, a to v sobotu 4. února. „Obchůzku předvedou obyvatelé z Vortové. V 10 a ve 13 hodin dostanou povolení. Následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. Zblízka uvidíte všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře.“

Během pochodu by měli diváci počítat s různými žerty. V 15 hodin podle Vojancové akce vyvrcholí porážením kobyly. Skanzen se pak vrátí do zimního spánku. Veřejnosti se otevře 7. dubna velikonočním programem.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.