Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Masopust na Veselém Kopci nebo výstava barokních andělů

25. leden 2024, aktualizováno

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu do Gočárovy galerie v Pardubicích, zažijte masopust na Veselém Kopci nebo si prohlédněte svitavský mechanický betlém.

Ve středu v pardubické Gočárově galerii začala nová výstava s názvem Martin Janíček: Vnitřní systém. Uvidíte tam bývalé součástky mlýnských strojů v novém světle. Výstavu najdete v silu ve 2. patře Automatických mlýnů. Přístupná je každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Masopust na Veselém Kopci

V sobotu bude na Veselém Kopci masopust. Před statkem z Mokré Lhoty dostane průvod masek povolení k obchůzce v 10 a 13 hodin. Následně se účastníci vydají na obchůzku. V 15 hodin začne závěrečný obřad s porážkou kobyly.

Svitavský betlém: poslední možnost

V neděli budete mít poslední možnost podívat se na svitavský mechanický betlém. Kulturní památka České republiky měří 15 metrů, je na ní 656 figur a budov a 62 mechanik. Betlém najdete v Městském muzeu a galerii ve Svitavách.

Scéna narození Ježíška s Andělskou hudbou

Andělé z minulých století

Na výstavu barokních andělů se můžete přijít podívat do Knihovního centra U Vokolků na Příhrádku v Pardubicích. Obrazy reprezentují představy misionářů z horských oblastí Bolívie v 17. a 18. století. Výstava bude přístupná až do 5. března.

Výstava železničních modelů

V choceňském Muzeu TT modelů bude v sobotu den otevřených dveří. Návštěvníci tam uvidí modely lokomotiv, nákladních i osobních vozů, speciálních vozidel a dalších objektů souvisejících s železnicí. Muzeum bude přístupné od 11 do 16 hodin.

Tanec, masky, soutěže

V Litomyšli na neděli připravili dětský karneval. Začne ve 14 hodin ve Sloupovém sále bývalého zámeckého pivovaru. Návštěvníci se můžou těšit na tanec, soutěže i tombolu.

Zrušeno: závod psích spřežení

Až do soboty měl být v Deštném v Orlických horách k vidění závod psích spřežení Šediváčkův long. Přes 700 tažných psů měli diváci vidět u chaty Kristýny, Masarykovy chaty nebo na hřebenu hor.

Spustit audio

Související