Gočárova galerie v Pardubicích zpřístupnila víc než 8000 knih o výtvarném umění

16. leden 2024 09:24

Gočárova galerie v Pardubicích zpřístupnila galerijní knihovnu, která doposud sloužila jen badatelům a byla v prostorách galerie na pardubickém zámku. Obsahuje přes 8000 knih o výtvarném umění.

Galerie od loňského podzimu funguje v Automatických mlýnech a má víc prostoru pro další služby. „Je to další benefit, který nám umožnilo přestěhování z malých prostor na zámku. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o výpravné nebo ojedinělé publikace, mohou si je zájemci z řad veřejnosti prohlížet a studovat jen na místě. K tomu se jim ovšem naskytne i krásný výhled na řeku Chrudimku, pardubický zámek a historickou část města," řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj/KDU-ČSL).

Tisíce knih o umění

Specializovaná knihovna je zaměřená především na odbornou a populárně naučnou literaturu o výtvarném umění. Nyní se tak otevírá nejenom odborníkům a studentům, ale i dalším milovníkům umění. Katalog najdou on-line na stránkách galerie. "Máme tu přes 8000 svazků. Jsou to monografie umělců, slovníky, práce o jednotlivých epochách dějin umění a z velké části katalogy výstav a časopisy o umění a kultuře," řekl ředitelka galerie Klára Zářecká.

Galerijní knihovna bude otevřená pro veřejnost každé všední úterý od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Po předchozí domluvě je možné navštívit knihovnu i v jiné dny. Podoba knihovny je inspirovaná dvoupatrovými klášterními knihovnami s ochozem. Umožňuje to bývalé uspořádání výškového objektu, kde se dřív zpracovávalo obydlí.

autoři: Naďa Kubínková , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související