Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Noc kostelů, Fresh festival i keltské hry

10. červen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte si zahrát keltské hry do skanzenu v Nasavrkách, ochutnejte nejrůznější dobroty na Prima Fresh festivalu v Pardubicích nebo si poslechněte některý z koncertů letohradského hudebního festivalu.

Tento pátek bude v celé republice Noc kostelů. V Pardubickém kraji tak budete moct navštívit 85 církevních budov. Na některých místech jsou navíc přichystané koncerty, prohlídky nebo bohoslužby. Seznam kostelů najdete na stránkách Noci kostelů.

Třeba v kostele Českobratrské církve evangelické v Pardubicích vystoupí v 18 hodin Lenka Dusilová, následovat bude vernisáž fotografické výstavy na ukrajinské téma a dvouhodinový Bachovský maraton studentů pardubické konzervatoře.

Kostelem svatého Bartoloměje zase budou kolem 19. hodiny znít zvony. Pak Vladimír Hrubý promluví o historii kostela. Po duchovním koncertu se dozvíte víc o praktické funkci varhan a budete moci prozkoumat liturgické předměty a oděvy. Noc kostelů umožňuje poznat církevní objekty a církev samotnou jinak. Láká hlavně lidi, kteří tam sami až tak často nechodí.

Tlučení špačků v Nasavrkách

Keltský den dětí můžete navštívit v sobotu v Keltském skanzenu Nasavrky. Od 10 do 17 hodin se tam návštěvníci seznámí s dávnými pohádkovými bytostmi, poslechnou si keltské pohádky a zahrají si dobové hry. Těšit se můžete na tlučení špačků, cvrnkání kuliček a mnoho dalšího.

Festival pro gurmány

Dobře chutnat může Fresh festival na dostihovém závodišti v Pardubicích. Otevřeno má v sobotu i v neděli od 10 hodin. Dostanete se tam hlavní i zadní bránou. Největší novinku letošního ročníku představují živé koncerty. Na hlavním pódiu vystoupí Lake Malawi a ve Vinařské zóně zahraje Cimbálová muzika Denár.

Vařit bude Zdeněk Pohlreich, Jaroslav Sapík, vítězka soutěže MasterChef Veronika Danišová alias Besky anebo kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký. Vyzkoušet můžete nejslavnější gurmánské pochoutky na světě, hmyzí menu, mořské plody i extrémní catering. Své zastoupení budou mít taky ocenění výrobci v soutěži o nejlepší regionální potravinu MLS Pardubického kraje. Zapíjet se všechno dá pivem, vínem, případně kávou.

Hudební festival v kostelích

Tento víkend pokračuje letohradský mezinárodní hudební festival. V pátek od 20 hodin tak můžete zajít na koncert do kostela v Jablonném nad Orlicí. V sobotu od 15 hodin vystoupí v kralickém klášteře zpěvák Josef Lia a varhaník František Vaníček. Od 21 hodin pak bude v kostele v Lukavicích koncert při svíčkách.

V neděli si od 9:30 můžete do letohradského kostela Nanebevzetí Panny Marie přijít poslechnout varhanní recitál. Závěrečný koncert souboru Barocco sempre giovane pak bude od 15 hodin v Letohradě v kostele svatého Václava.

Zámkohraní aneb dětský den

Zámkohraní zažijete v neděli na pardubickém zámku. Pro malé i velké návštěvníky tam organizátoři připravili orientační závod po zámeckých valech, koncert kapely Mixle v piksle, divadelní představení, žongléřské a bublifukové dílny, hernu i hudební zkušebnu. Akce začíná ve 14 hodin.

Hudební léto je tu!

V neděli začíná festival Hudební léto v kostele svatého Bartoloměje v Heřmanově Městci. Zahajovací koncert bude od 17 hodin a uslyšíte na něm pěvecké sbory z Hradce Králové, Pardubic i Heřmanova Městce. Během léta pak budete moct navštívit ještě 6 dalších koncertů.

Zapište se do knihy rekordů

Od pátku do neděle budou na nádvoří choltického zámku drátenické slavnosti. Kromě řemeslného tržiště a tvůrčích dílen se tam budete moct zapojit také do pokusu o zápis do České knihy rekordů. O rekord v největším počtu drátujících lidí na jednom místě se budou účastníci snažit v sobotu od 15 hodin.

Spustit audio

Související