Padesát dráteníků na jedné hromadě zažijete v Cholticích. A budou padat rekordy!

3. červen 2022

Tradičního dráteníka, který jezdí po domech a opravuje nádobí pomocí černých drátů, dnes už těžko seženete. Ale nastupuje ženská generace drátenic, která se věnuje jemnému drátkování. Oba obory se snaží propojovat známý dráteník z Pardubic Aleš Kulhánek. Vymyslel akci, na které se sejdou staří i mladí dráteníci z celé republiky i ze Slovenska.

Drátenické Choltice se konají od pátku 10. do neděle 12. června 2022. A pokud přijedete na nádvoří choltického zámku, možná budete i součástí rekordu, o který budou dráteníci usilovat.

Pomozte dráteníkům vytvořit rekord

„Prosíme všechny, aby se do Choltic dostavili v sobotu před třetí hodinou odpoledne. Budeme usilovat o zápis do knihy rekordů. Bude to rekord v počtu drátkujících lidí na jednom místě. Komisař z Agentury Dobrý den si nás spočítá. Drátky vám dáme a základy naučíme. Budeme vytvářet i drátovaný obraz. Pokud bude dostatečně velký, dostane se také do Knihy rekordů,“ slibuje si dráteník Aleš Kulhánek, který zve do Choltic jak děti, tak dospělé.

Od pátku 10.6. do neděle 12.6. budou v Cholticích na nádvoří zámku k dispozici tvořivé dílny i drátenické výrobky. Na místě budou nejen dráteníci, ale také rolničkář, vetešník, prvorepubliková kuchyně, tiskař a razit se bude choltická mince. V sobotu a v neděli se bude tavit železná ruda v historické peci, kterou odborníci postaví přímo na nádvoří. Pro tuto příležitost zakoupili rudu až ve Švédsku. Uvidíte, jak vzniká železo.  

Spustit audio

Související