Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Noční výhled na Poličku, otevřené Kladruby, Food festival v Pardubicích

4. červen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zajeďte si na hrad Svojanov, kde vás vtáhnou do pohádky, do Kladrub na zámek a na procházku nebo na food festival do Pardubic.

Rušno bude o víkendu v centru Pardubic. V pátek 4. 6. proběhne Pernštýnská noc, která bude letos kvůli pandemickým opatřením pouze na nádvoří pardubického zámku. V sobotu 5. 6. čeká gurmány Food Truck Fest na místě bývalých jatek hned vedle Tyršových sadů. V sobotu se chystá i MINT Market v Automatických mlýnech.

Muzejní noc na 11 místech v Poličce

Večerní putování po poličském muzeu začne v sobotu v 19 hodin. Zájemci dostanou tištěné mapky s programem. Do akce se zapojilo jedenáct organizací. Městské muzeum a galerie Polička zahájí večer vernisáží panelové výstavy MĚSTSKÉ BYDLENÍ POLIČKA. Na výstavě uvidíte panely s fotografiemi vizualizací všech 36 návrhů.

Čtěte také

Další zastávkou je například Rodná světnička Bohuslava Martinů. Nenechte si ujít ani pohled na noční Poličku z ochozu věže kostela sv. Jakuba. Městská knihovna má už tradičně otevřeno a neobyčejnou prohlídku připravili i v Tylově domě. Během večera se projdete zákoutími divadla, kam se běžně nesmí.

Od vlákna ke košili

První sobotní program po pandemii na Veselém kopci nese podtitul Od vlákna ke košili. „Po celý den, společně s pozvanými řemeslníky, přiblížíme tradiční textilní techniky. Například představíme zpracování lnu nebo kopřivového vlákna,“ uvádí ředitelka muzea Magda Křivanová. Bude se předvádět i bělení plátna, praní nebo jeho mandlování.

Na Svojanově budou hrdinové z pohádek

Výletníci se na hradě Svojanov přenesou během víkendu do světa pohádek. Na každém okruhu se odehrají tři pohádkové scény. Letos jsou nachystané ukázky ze známých pohádek, které výletníci na Svojanově ještě neviděli. Novinkou bude například Kráska a zvíře.

Na hradě Svojanov vás stáhnou do pohádkového děje

„Setkání s pohádkovými postavami budou interaktivní. Účastníci prohlídek by tedy měli počítat s tím, že budou vtaženi do děje,“ usmívá se kastelán Miloš Dempír.

V Kladrubech nad Labem otevřeli zámek

Po dlouhých měsících je od 1. června otevřený zámek v Kladrubech nad Labem, který je součástí Národního hřebčína.

„Od 8. června se lidem otevřou i stáje se starokladrubskými koňmi. Prohlídky jsou zatím možné v desetičlenných skupinách, to znamená devět návštěvníků a jeden průvodce,“ říká ředitel Národního hřebčína Klaruby nad Labem Jiří Machek. Díky dostatku vláhy přímo vybízí k návštěvě okolní krajina s pasoucími se starokladrubáky, která už dva roky patří spolu s hřebčínem pod organizaci UNESCO.

Spustit audio

Související