Opatření vyklidilo náměstí. Pernštýnská noc bude jenom na zámku

2. červen 2021

Folklorní festival Pardubice-Hradec Králové letos musí vzít zavděk okleštěnou podobou. V obou krajských městech ho organizátoři soustředí do uzavřených areálů. Pro vstup platí zpřísněná pravidla.

V Pardubicích bude středobodem dění místní zámek. „Pro návštěvu kulturních akcí je nutná sedící omezená kapacita. Pernštýnské náměstí bychom nemohli ohlídat. Dovnitř můžeme pustit maximálně 325 diváků, kteří známými způsoby dokládají bezinfekčnost. Prosíme všechny o toleranci,“ nabádá za pořadatele Aleš Mokren.

Pohled z výšky

Omezení letos dopadla i na jarmark. K jeho uskutečnění by byla potřeba další opatření. Zelená brána zůstane mimořádně otevřená do 22:30. „Sice z ní neuvidíte tradičně roztančené Pernštýnské náměstí, ale nasvícený zámek ano. Tam poběží program na dvou pódiích, sestavený soubory z obou krajů. Skoro po roce můžou zase vystupovat. Vnitřní nádvoří s krásnou akustikou se pak promění v takové muzikantské dostaveníčko.“

Protože dětské soubory rok nezkoušely, čeká je v neděli Folklorní školička, kde budou mít zkoušky veřejné. Odpoledne následuje závěrečný pořad festivalu Rozmlouvání, kde se představí dospělé soubory.

Program Folklorního festivalu 

pátek 4. června

  • 19-24 Pernštýnská noc (Pardubice, zámek)
  • 21-22 komorní hudební pořad Alou vivat, budem zpívat! (Pardubice, zámek)

sobota 5. června

  • 12-16 Na hradeckém rynku (Hradec Králové, Letní kino Širák)
  • 19-22 Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer (Hradec Králové, Šrámkův statek v Pileticích)

neděle 6. června

  • 10:30-11:30 Folklorní školička (Pardubice, zámek)
  • 14-16 Rozmlouvání (Pardubice, zámek)
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související