Tipy na víkend v Pardubickém kraji: otevřené zahrady, Fresh festival i Drátenické Choltice

8. červen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Ochutnejte nejrůznější kulinářské dobroty na Prima Fresh festivalu v Pardubicích, užijte si Dětský den v keltském skanzenu v Nasavrkách nebo se seznamte s fungováním vodního mlýnu na Veselém Kopci.

V Brandýse nad Orlicí slaví 125 let od vzniku rehabilitačního ústavu. V pátek od 9 do 12 hodin tak můžete zajít na komentovanou prohlídku ústavu i místního zámečku. V brandýské základní škole budou zase ukazovat historickou učebnu. Navštívit můžete také pamětní síň Jana Amose Komenského nebo labyrint.

Koncerty na Orlickoústecku

Minulý týden začal Mezinárodní hudební festival Letohrad. Ve čtvrtek tak můžete zajít na koncert do kostela svatého Bartoloměje v Jablonném nad Orlicí. V pátek bude festival pokračovat Horní Čermné, v sobotu v Králíkách a v Letohradě. Poslední koncert bude v neděli v Lukavici. Bližší informace jsou na stránkách www.mhf.letohrad.cz.

Fresh festival v Pardubicích

Na dostihovém závodišti v Pardubicích bude od pátku do soboty Prima Fresh festival. O program se postarají známí kuchaři, jako je Zdeněk Pohlreich, Patrik Bečvář nebo Pavel Sapík. V sobotu se navíc od 17 hodin můžete těšit na komické vystoupení Na Stojáka s Lukášem Pavláskem a od 18:15 vystoupí kapela Vega Elektra.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří na Fresh festivalu v Pardubicích

Drátenické Choltice

Od pátku do neděle uvidíte na choltickém zámku nejrůznější řemeslníky a jejich výrobky. Těšit se můžete na ukázku práce dráteníků, rolničkáře, ražbu pamětních medailí, tiskařskou dílnu a další. V pátek bude akce přístupná od 15 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 12 hodin.

Zabavte děti po keltsku

V Zemi Keltů v Nasavrkách bude v sobotu Dětský den. Pro návštěvníky bude od 10 do 17 hodin připravená dobrodružná hra a autorské čtení Keltských dubových pohádek druida Dorana. Děti v kostýmu inspirovaném Asterixem a Obelixem získají vstup zdarma.

Od semínka po chleba

Na vodní mlýn v provozu se můžete přijít podívat po celý víkend na Veselý Kopec. Těšit se můžete na ukázku mletí žita a pšenice i ochutnávku tradičních moučných pokrmů. Areál bude přístupný od 9 do 17 hodin.

Víkend otevřených zahrad

Na tento týden je naplánovaný Víkend otevřených zahrad, kdy můžete navštívit různá arboreta, zámecké, botanické i soukromé zahrady po celé republice. V neděli se tak od 14 do 17 hodin můžete podívat třeba na rodinnou farmu Částkov v Žumberku, kde se seznámíte s prací zelinářů a ovocnářů.

Prohlédnout si můžete i zámeckou zahradu v Chroustovicích, zámecký park a oranžerii v Letohradě nebo Kouzelnou zahradu Lichkov.

Spustit audio

Související