Cestička lásky nebo smíchu. Víte o nových stezkách okolo Luže?

Naučná stezka Krajem Slavatů vás provede nejen Luží, ale hlavně krásnou přírodou v jejím okolí. Má čtyři nové okruhy, po kterých se můžete vydat pěšky nebo na kole. Ukážou vám místa, o kterých jste možná ani nevěděli.

Slavatové z Chlumu a Košumberka byli významnými vlastníky lužského panství, se jménem starého českého rodu je spojena i řada zdejších památek. V Luži po nich pojmenovali naučnou stezku, která má několik okruhů. Můžete se na nich kochat, objevovat, bavit se a taky se dozvědět spoustu nových informací.

S Divišem za výhledy

Okruh S Divišem za výhledy, který má 9 kilometrů, využijí hlavně cyklisté na trekingových kolech, ale je samozřejmě vhodný i pro pěší turisty. Provede vás krajinou s krásnými výhledy. Z Radimské vyhlídky u třešňového sadu budete mít Luži jako na dlani, samozřejmě i s její dominantou, chrámem Panny Marie Pomocné na Chlumku.

Na radimské vyhlídce se můžete posadit na výjimečnou lavičku, okruhy naučné stezky mají podobný mobiliář. Z cyklookruhu můžete odbočit také k soukromé rozhledně Jahůdka nebo se vydat dál po trase do Lozic a prohlédnout si tamní starý kamenný most. V Radimi se zase můžete zastavit ve zdejším železničním muzeu. Krásnou fotku si určitě uděláte u Voletického rybníka, který se dá obejít.  

Přírodou se čtrnácti svatými pomocníky

Sedmikilometrový vycházkový okruh začíná u rozcestníku pod hradem Košumberk. Dovede vás k Paletínské kapli. Je to známá barokní památka, která byla zasvěcena čtrnácti svatým pomocníkům, ochráncům před nemocí a epidemií moru. Okruh potom směřuje do lesa, na Cestičku lásky. Tady najdete krásnou lavičku pro zamilované.

Paletínská kaple u Luže

A možná taky vyslyšíte výzvu na jednom z infopanelů: „Nechceš-li mít z nohou trosky, choď v přírodě hodně bosky.“ Týká se Bosonohé stezky s milníky, která je tu pro radost z chůze bez bot. Pokračovat potom můžete přes obce Bílý Kůň k Žižkovu stolu, místu obestřenému pověstmi a dál k židovskému hřbitovu u Luže.

Dobývání hradiště  

Okruh, nazvaný Dobývání hradiště, je ideální pro rekreační běžce, ale pokud pro vás 12 kilometrů chůze není příliš, určitě stojí za to si ho projít i pěšky. Odměnou je například krásný výhled z nejvyššího místa nad obcí Rabouň. Kdysi tu stávalo hradiště, dodnes je v přírodě pěkně vidět jeho obranný val. Tomuto místu se říká Žižkovy šance.

Na dalších lokalitách na okruhu uvidíte řadu geologických zajímavostí. Například u obce Doly, na stěně nad řekou Krounkou, se nacházejí pískovce, mezi kterými jsou patrné vrstvy uhlí. V Brdě si zase můžete prohlédnout historické pradlo s valchou, které se používalo ještě v první polovině 20. století.

Za zazděnou Markétou

Kratší pěší okruh s názvem Za zazděnou Markétou má délku něco přes čtyři kilometry a vede hlavně po lesních pěšinách. Cestou si prohlédnete historickou usedlost ve Zdislavi a milým překvapením pro vás bude stezka smíchu. Trasa míří ke kostelu Zvěstování Panny Marie v Janovičkách s malým hřbitovem. K Janovičkám se vztahuje lidová pověst o zazděné Markétě Berkovně z Rychmburka. Za vidění stojí i soutok řeky Novohradky a Krounky nebo pozůstatky historického vinohradu pod hradem Košumberkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.