Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Otužilci na Labi nebo tříkrálové koncerty

6. leden 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte se podívat na živý betlém v Poličce, využijte poslední možnost navštívit výstavu v Regionálním muzeu v Litomyšli nebo zajděte na brusle do Luže.

Na živý betlém se můžete přijít podívat v sobotu do Poličky. Na Palackého náměstí vystoupí od 9 hodin zhruba 50 postav. Součástí betlému budou také zvířata a o hudbu se postarají muzikanti. Nebude chybět ani tříkrálový průvod, který bude městem projíždět na koních od 8:30 do 10 hodin.

Podpořte otužilce

Tradiční akce Otužilci na Labi bude tuto sobotu od 13 hodin na pardubickém nábřeží Závodu míru. Na různě dlouhých tratích budou soutěžit plavci z celé republiky. První plavci odstartují ve 13:30. Pořadatelé vyzývají všechny zájemce, aby otužilce přišli podpořit.

Kam na tříkrálový koncert?

Tento víkend můžete na několika místech v našem kraji navštívit koncerty na podporu Tříkrálové sbírky. Třeba v sobotu bude koncert od 18 hodin na faře v Horní Čermné. V Ústí nad Orlicí koncert začne v neděli v 17 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Tříkrálový koncert bude v neděli také v kostele svatého Bartoloměje v Pardubicích. Od 16 hodin tam uslyšíte vystoupení Chrámového sboru a orchestru kůru svatého Bartoloměje pod vedením profesora Jiřího Kuchválka. Více informací o koncertech i Tříkrálové sbírce najdete na webu Oblastní charity Pardubice.

Litomyšlská výstava končí

Tento víkend máte poslední možnost zajít na výstavu s názvem Litomyšlští Židé našima očima v Regionálním muzeu Litomyšl. Expozice připomíná dobu před 80 lety, kdy místní Židé museli opustit město. Komentovaná prohlídka bude v sobotu od 14 hodin.

Vánoce na Ukrajině

Čtěte také

V neděli v pardubickém Klubu 29 zjistíte, jak se slaví Vánoce na Ukrajině. Od 17 hodin se tam dozvíte o místních tradicích, svátečních pokrmech i ukrajinských koledách. Těšit se můžete také na hudební doprovod. Vystoupí tam ukrajinský dětský sbor z adaptační třídy i úspěšný ukrajinský producent a zpěvák Morphom.

Na brusle? Do Luže!

Tento týden zahájili sezonu bruslení v Luži. Na veřejné kluziště ve sportovním areálu můžete zajít každý den. O víkendu je kluziště otevřené od 10 do 20 hodin a ve všední dny od 15 do 20 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.