Nový projekt Stezka Českem láká tisíce turistů. Vyrazit můžete i vy

21. listopad 2022

Stezka Českem je dálkový přechod, který nabízí dvě trasy podél české a moravské hranice. Stezku, která se dostala mezi třináct nejprestižnějších dálkových tras světa, vytvořila parta nadšenců v čele s Martinem Úblem.

Příběhy lidí, kteří se už vydali na Stezku Českem, spojuje obdiv k přírodě, radost z pohybu, a také smysl pro humor. I díky tomu se Stezka Českem stala jednou ze třinácti prestižních dálkových přechodů světa!

„Původně nás bylo asi pět, to bylo před třemi lety. Teď už se k nám přidalo dalších třicet lidí, kteří na stezce pořád něco vylepšují, přidávají, prostě jim to dává smysl,“ říká autor projektu Martin Úbl.

Může jít každý

V podtitulu knihy Stezka Českem, která nedávno vyšla, je napsáno: Může jít každý. Je to skutečně tak? Příklady, které uvedl Martin Úbl, potvrzují, že je to pravda.

Autor projektu Stezka Českem Martin Úbl

„Stezku Českem nemusíte rozhodně projít v kuse. Můžete si to rozplánovat nebo jít jen kousek, tam, kde to máte rádi. Víme třeba o paní, která si tu cestou rozvrhla na dvacet šest let, nedávno nám došel borec s koněm, trvalo mu to dva roky, paní s kočkou, maminky s kočárky, holky, které nikdy předtím nechodily do přírody, ale i staří lidé. Třeba pán, který prodělal za covidu dvě mrtvice, operaci srdce, pak se dozvěděl o naší stezce. Letos obešel celou Českou republiku. Takové příklady táhnou ostatní lidi. Na našem Facebooku už jich máme čtyřicet tisíc,“ líčí Martin Úbl.

Pomohl Klub českých turistů

Stezku Českem můžete projít s mobilem i bez mobilu. S chytrým telefonem je to samozřejmě jednodušší, existuje aplikace, díky které nemůžete zabloudit. Jsou tam veškeré informace, včetně sedmi principů, jak se v přírodě chovat, aby zůstala nedotčená.

Pokud si ale chcete od veškeré techniky odpočinout, můžete využít turistické tabule s logem Stezky Českem, které jsou součástí značení Klubu českých turistů

„Opravdu to jde i bez mobilu. Dáváme za dokončení stezky certifikáty, pokud nám lidi napíšou, že stezku prošli a pošlou pár fotek jako dokumentaci. Ozval se nám borec, že prošel tisíc kilometrů, ale fotky nemá, protože potřeboval digitální detox. Přesto dokumentaci doložil, každý den totiž kreslil krajinu uhlem. Ty obrázky jsou nádherné,“ usmívá se Martin Úbl.

Jak funguje aplikace Stezkaři vítáni? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související