Tipy na víkend v Pardubickém kraji: průvod masek, Sokolský běh nebo keltský svátek Samhain

26. říjen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte oslavit Den vzniku samostatného československého státu do Králík, zajděte na průvod masek do Pardubic nebo využijte letos poslední šanci navštívit Rychmburk.

Na sobotu je naplánovaný vzpomínkový akt ke Dni vzniku samostatného československého státu. Zúčastnit se ho můžete od 13 hodin u Pěchotního srubu K-S 14 zvaného U cihelny v Králíkách. Svou účast potvrďte na e-mail Muzea československého opevnění z let 1935-38.

Samhain: hudba a oheň

Keltský svátek Samhain můžete v sobotu přijít oslavit do Nasavrk. Od 10 hodin budou v Zemi Keltů tvořivé dílny, prohlídky skanzenu nebo koncert středověké kapely Barbar Bards. Večer se pak můžete těšit také na průvod za ohněm a strašení pro odvážné.

Strašidelné prohlídky v Moravské Třebové

Od čtvrtka až do neděle můžete zajít na dušičkové večerní prohlídky na zámku v Moravské Třebové. Návštěvníci tam budou vždy od 18, 19 a 20 hodin procházet zámeckými komnatami potmě. Venku navíc pořadatelé připravili strašidelnou cestu od hřbitova k soše Plačící Anny na Křížovém vrchu.

Zámek v Moravské Třebové s letním podiem

Masky ve městě

Na Pernštýnském náměstí v Pardubicích bude v sobotu MaskWalk. Od 19 hodin tam uvidíte průvod masek. Zúčastnit se může každý a nejlepší maska získá odměnu. Podrobnosti o soutěži najdete na facebookové stránce MaskWalk Pardubice.

Jeden závod, více míst

V sobotu se můžete na oslavu výročí založení Československa zúčastnit Sokolského běhu republiky, a to hned na několika místech. V Žamberku se do akce můžete zapojit na fotbalovém stadionu, ve Vysokém Mýtě a v Dolním Újezdu se poběží od sokolovny. V Chocni bude start v zámeckém parku u technických služeb. Závod začne na všech místech ve 14 hodin.

Hrané prohlídky na Rychmburku

Na hradě Rychmburk končí návštěvnická sezóna. Tento víkend tak máte poslední šanci se tam podívat. Na sobotu jsou od 13 a od 15 hodin naplánované hrané prohlídky v expozici Domácnost správce panství zaměřené na život během první republiky. Na prohlídku je nutná rezervace, kontakt najdete na webu hradu. V neděli pak bude od 15 do 17 hodin vstup na hrad zdarma.

Muzeum plné dýní

V Muzeu barokních soch v Chrudimi bude v neděli akce nazvaná Kouzelné dýně. Turistickou sezónu tam můžete od 10 do 15 hodin přijít ukončit dlabáním a zdobením strašidelných dýní. Součástí akce bude také ochutnávání dýňových dobrot a od 11 hodin je naplánovaná pohádka O Budulínkovi.

Spustit audio

Související