Tipy na víkend v Pardubickém kraji: rozhlasová výstava v Ústí nad Orlicí nebo vítání ptačího zpěvu v Poličce

14. duben 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu do pardubického Mázhausu, zajděte na jazzový festival do Svitav nebo se vydejte na Kocourkovské vandrování do Přelouče.

V pardubickém Mázhausu tento týden začala nová výstava s názvem Doteky Číny v české krajině. Na obrazech Ondřeje Casky uvidíte česká místa znázorněná technikou čínské tušové malby. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

100 let rozhlasového vysílání

Od čtvrtka můžete v Městském muzeu Ústí nad Orlicí navštívit výstavu ke 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání v Československu. Uvidíte tam radiopřijímače z dob první republiky i z 80. let minulého století. Vernisáž bude ve čtvrtek od 17 hodin.

Jazzové Svitavy

Od pátku do soboty bude ve Svitavách jazzový festival Jazzpot. Těšit se můžete na Nikol Bókovou, Dana Bártu a další hudebníky. V sobotu navíc můžete navštívit jazzové dílny, na kterých se seznámíte s jednotlivými hudebními nástroji. Program najdete na webu www.kultura-svitavy.cz.

Vycházka s ornitologem

Vítání ptačího zpěvu se můžete zúčastnit v sobotu od 9 hodin. Účastníci se sejdou na parkovišti u centrálního hřbitova v Poličce a vydají se pozorovat a kroužkovat ptáky. Vycházku doplní výklad ornitologa Jakuba Vrány. Návrat je naplánovaný na 11:30.

Kocourkovské vandrování

V Klubu českých turistů na sobotu naplánovali Kocourkovské vandrování. Účastníci vyrazí mezi 7:00 a 10:30 od klubovny na loděnici v Hlávkově ulici v Přelouči. Na výběr je několik různě dlouhých tras. Bližší informace i další turistické akce najdete na webu www.kct.cz.

Malby, sochy, šperky

V Městském muzeu a galerii ve Svitavách v sobotu zahájí novou výstavu Tři Lamři. Představí na ní tvorbu českého výtvarníka Aleše Lamra a jeho dvou synů. Vernisáž je naplánovaná na sobotu od 15 hodin.

Za hady a ještěrkami

Na vycházku za hady a ještěrkami se můžete vydat v neděli v 9 hodin do Pardubic. Zájemci se projdou od Nemošické stráně až k Drozdicím a budou hledat stopy živočichů. Pokud máte dalekohled, nezapomeňte ho vzít s sebou.

Spustit audio

Související