Nejbohatší člověk na světě bude mít výstavu v Pardubicích. Díky brazilskému fotografovi

6. duben 2023

Říká vám něco jméno Mansa Musa? Majestátní malijský král je hlavní postavou projektu, který uvidíte přímo na ulici. Konkrétně na náměstí Republiky, před divadlem.

Fotograf Bruno Matteo tak chce bojovat proti rasismu, antitoleranci, náboženské nesnášenlivosti. „Na výstavě ukazuje, že počátky černého obyvatelstva nezačínaly v koloniálních čtvrtích Ameriky anebo na lodích, které je tam převážely, ale na bohatých afrických královských trůnech. Afričané byli velkými lidmi. Bohatství, které nashromáždili, se dodnes nedá s ničím srovnat,“ říká spoluorganizátor Michal Kreml.

Multikulti předskokan

Pardubice poznal Bruno díky svému partnerovi. Oblíbil si i jeho rodinu a výborné pivo. „To české je nejlepší na světě. Do Pardubic jsem přijel poprvé v noci a když jsem viděl žlutá světla a historické centrum, byl jsem unešený. Připadal jsem si jako ve filmu. Plánuju další projekty. Jeden by měl být přímo o městě. Jmenoval by se Procházky kouzelnými uličkami Pardubic. Chci u vás zůstat natrvalo.“

Král králů Mansa Musa
Mansa Musa byl malijský král, v bohaté západoafrické říši vládl ve 14. století. Někteří historici ho považují za nejbohatšího člověka v historii. Jeho majetek se odhaduje na 500 miliard dolarů. Když se jako oddaný muslim vydal na pouť do Mekky, doprovod mu dělalo 60 tisíc mužů.

Výstava Mansa Musa – majestátní, historický a černý je součástí Multikulturního týdne, který potrvá od 2. do 14. května. Lehce mu i předchází. „Moc děkuju organizátorům Ivoně Baklíkové a Kamile Sejkorové. Tento projekt je pro mě velmi speciální. Už jsem ho vystavoval taky v brazilském Sao Paulu. Měl velký ohlas. Podpořili ho významní umělci. Dostal se přes média až do Londýna a do New Yorku.“

Kromě velkoformátových desek můžete obdivovat taky zlatou královskou korunu, a to v informačním centru na třídě Míru. „Je potažená zlatými plátky a inspirovaná královským palácem v Mali. Trny koruny jsou pro stavbu typické.“ Expozice bude k vidění od 11. dubna, kdy ji od 18 hodin zahájí vernisáž v kavárně Mlsná káva.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související