Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Sokolové v Pardubicích a rytíři na Lichnici

13. červen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte do Pardubic oslavit Den Pardubického kraje, prohlédněte si pozorovatelnu civilní obrany v Mikulovicích nebo zajděte na vycházku ke Kochánovickým tůním.

Den Pardubického kraje je naplánovaný na pátek. Na pardubickém Pernštýnském náměstí budou od 13 hodin různá vystoupení. Zazpívá třeba Helena Vondráčková, Petr Kolář nebo skupina Olympic. Další program bude v krajské knihovně, Automatických mlýnech a na zámku.

Zpátky do středověku

Na zřícenině hradu Lichnice budou v sobotu rytíři. Od 11 hodin vystoupí odvážná krčmářka, ve 13:30 bude turnaj a v 15:30 se můžete těšit na důstojníka. Kromě toho návštěvníky čeká výuka tanců, ukázka zbraní a zbrojí, lukostřelba nebo hod sekerou.

Sokolové do Pardubic

O víkendu se můžete zúčastnit Sokolských sletových slavností. Na Městském atletickém stadionu v Pardubicích si v sobotu od 17 hodin budete moct vyzkoušet různé sportovní aktivity a užít si večer plný zábavy a kultury. Neděle nabídne širokou škálu aktivit pro celou rodinu a areál bude přístupný už od 9 hodin. Slavnostní zahájení bude ve 14 hodin, poté odstartuje prezentace hromadných skladeb.

Život v bunkru

V sobotu a v neděli bude otevřená pozorovatelna civilní obrany v Mikulovicích na Pardubicku. Průvodci budou návštěvníky provázet v dobovém oblečení. Kromě toho tam uvidíte také sraz vozů GAZ a UAZ nebo výstavu plynových masek a radiostanic.

Brouci v novém měřítku

V Golf Resortu Kunětická hora v Dřítči můžete navštívit výstavu MegaBrouci. Uvidíte tam mnohonásobně zvětšené zástupce hmyzí říše. Největší exponáty mají až 5 metrů a váží 1 tunu. Výstava je přístupná každý den v týdnu vždy od 10 hodin do 18:30.

Instalace nadživotních exemplářů hmyzu v golf resortu pod Kunětickou horou

Historie v pohybu

V Průmyslovém muzeu Mladějov na sobotu naplánovali akci Historie v pohybu. Vybrané stroje ze sbírek stabilních motorů, motocyklů, stavební a zemědělské techniky tak budou k vidění v provozu. Jezdit budou také vlaky na úzkokolejce. Hlavní program začne ve 12 hodin. 

Písničkář na statku

Na Čečetkově statku ve Lhůtě u Vysokého Mýta v neděli vystoupí písničkář a karikaturista Mirek Kemel. Koncert začne v 15 hodin.

Jak se žije ve vodě?

Na Chrudimsku bude v neděli entomologicko-botanická vycházka. Účastníci po cestě ke Kochánovickým tůním uslyší o vodě, broucích a rostlinách. Sraz je ve 12:25 na autobusovém nádraží v Chrudimi. Trasa povede přes Rabštejnskou Lhotu, Hájenku a Kochánovice.

Spustit audio

Související