Tipy na víkend v Pardubickém kraji: strašidelné prohlídky letohradského zámku, MS v supermoto i Hudební léto

22. červenec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Udělejte si kulturní procházku Litomyšlí, navštivte fotografickou výstavu v pardubickém Mázhausu nebo poznejte historii Chroustovic.

Na zámku v Letohradě můžete v pátek navštívit noční strašidelnou prohlídku. Po cestě zámkem i parkem uvidíte různá strašidla, budete plnit úkoly a na konec možná potkáte Bílou paní. Prohlídky začínají od 20 hodin. Nezapomeňte se dopředu objednat v informačním centru.

Mistrovství světa ve Vysokém Mýtě

Světový šampionát v supermoto bude tento víkend na závodišti ve Vysokém Mýtě. V sobotu v 17 hodin začíná první závod mistrovství světa. V neděli pak uvidíte další závodní program. Těšit se můžete třeba na Mistrovství Evropy nebo Mezinárodní Mistrovství České republiky.

Toulovcovy pátky i Smetanova výtvarná Litomyšl

Každý pátek až do konce srpna je v Litomyšli připravený program pro děti i dospělé. Na Toulovcově náměstí uvidíte od 18 hodin pohádku a od 19:30 začíná koncert. Zúčastnit se můžete také Smetanovy výtvarné Litomyšle. Kromě vnitřních výstav můžete jít obdivovat umění i ven. Po městě jsou vystavená různá díla na téma Klíče od domova. Bližší informace k tomu najdete na stránkách www.vytvarnalitomysl.cz.

Proměny Pardubic skrze fotografie

Jak vypadají Pardubice očima Radka Kalhouse? Právě to zjistíte v pardubickém výstavním prostoru Mázhaus na Pernštýnském náměstí. Uvidíte tam fotografie zachycující změnu města v letech 2017 až 2020.

Abstraktní snímek fotografa Radka Kalhouse

„Vnímám tyto roky jako poslední šanci zachytit něco ze svých vzpomínek – na město, kde jsem vyrůstal a celý život žiji. Nesnažil jsem se o časosběrný dokument zachycující urbanistické změny, ale o nalézání nálad a pocitů, které mi mé vzpomínky evokují,“ vysvětluje autor fotografií Radek Kalhous. Výstava končí ve čtvrtek a je přístupná každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Clarinet Factory v Heřmanově Městci

Heřmanoměstecké Hudební léto pokračuje. Tuto neděli v 17 hodin můžete přijít do amfiteátru zámeckého parku v Heřmanově Městci. Uslyšíte tam koncert klarinetového kvarteta Clarinet Factory. Akci můžete pojmout i jako rodinný piknik, vzít si vlastní deku a užít si hudební podvečer v přírodě.

Historie i současnost Chroustovic

V neděli můžete vyrazit také do zámeckého areálu v Chroustovicích. Od 13 a 15 hodin tam začnou komentované prohlídky o historii a současnosti obce, zámku i parku. Ve 14:30 můžete také navštívit prohlídku nedalekého kostela svatého Jakuba Většího.

Spustit audio

Související