Zkrácený program Hudebního léta v Heřmanově Městci nabídne čtyři koncerty

9. červenec 2021

I když se loňský ročník Hudebního léta v kostele Svatého Bartoloměje v Heřmanově Městci zúžil na jediný koncert, zařadil se festival do skupiny významných kulturních akcí Tvář pardubického kraje

„Pro nás to znamená, že jsme povýšili z festivalu lokálního na festival, který se řadí do skupiny významných akcí, jako Smetanova Litomyšl, Pardubické hudební jaro a další. Je to pro nás garance toho, že po 17 letech práce organizačního výboru si nás někdo všiml a fandí tomu,“ říká organizátor festivalu Jiří Kabát.

Antonín Dvořák – Bůh – láska – vlast

To je podtitul letošního ročníku. „Je to citace z dopisu Antonína Dvořáka. Letos slavíme 180. výročí narození skladatele, takže se to nabízelo,“ vysvětluje Jiří Kabát.

Právě dnes jsem ukončil druhou větu své nové symfonie a jsem při práci té opět šťastným a blaženým, jako doposud vždy bylo a bůh dá, že dál bude. A mým heslem je Bůh, láska a vlast a to jedině vede k šťastnému cíli.
Antonín Dvořák

„V době, kdy tohle psal byl už velice zavedený autor a ten nos mohl mít klidně trošku nahoru. Ale on si udržel tu svou pokoru a to je na něm velmi cenné a z té hudby je to patrno,“ dodává Jiří Kabát.

Čtyřikrát Dvořák

Jako první se v rámci festivalu už v neděli 11. července představí Prague BRASStet. „To je mladý soubor, žesťový kvintet. Mají velice pestrý program sestavený z originálních kompozicí a úprav. Krom jiného tam zazní upravená volná věta z Dvořákova Smyčcového kvarteta opus 106 G dur. Tato úprava pro žesťové kvinteto tu zazní ve světové premiéře.

25. července je na programu další koncert. „Je to koncert v úžasném prostředí přírodního amfiteátru v zámeckém parku. Na něm vystoupí soubor Clarinet Factory. Jsou to čtyři klarinetisté, kteří ale hrají něco úplně jiného, než si možná myslíte. Doporučuju, je to nabité a je to super,“ láká Jiří Kabát.

Festival pokračuje dvěma koncerty v srpnu. 8. srpna to bude Sedláčkovo kvarteto, které v české premiéře nabídne Smyčcový kvartet c moll Hanse Rotta, Smyčcový kvartet č.3 Rafaela Kubelíka a Smyčcový kvartet č.12, op.96, F dur „Americký“ Antonína Dvořáka.

O závěr festivalu se 22. srpna postará pardubický komorní soubor Barocco sempre giovane v kompletně romantickém programu. Všechny koncerty začínají v 17 hodin a vstupné na ně je doporučené.

Spustit audio

Související