Tipy na víkend v Pardubickém kraji: strašidelní Keltové, strašidelné nanuky i oživlý hrad Svojanov

27. říjen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Vytvořte si halloweenský nanuk v pardubické Nanukárně nebo zajděte na výstavy na Veselém Kopci.

Ve čtvrtek ve Východočeském muzeu v Pardubicích začíná nová výstava nazvaná Pernštejnská rezidence. Každý den kromě pondělí se tam vždy od 10 do 18 hodin seznámíte s rodem Pernštejnů a jejich životem na pardubickém zámku. Výstava je umístěná v rytířských sálech, ve zbrojnici a ve velkém gotickém sálu.

Výstava v podzimních tónech

Od čtvrtka do neděle bude v obecní knihovně v Budislavi podzimní prodejní výstava. Vždy od 14 do 16 hodin tam uvidíte různé dušičkové výzdoby, podzimní i vánoční dekorace, knihy, šperky, keramiku a mnoho dalšího. Součástí akce bude také výstava obrázků Jany Šteflové.

Výlov Bohdanečského rybníku

Výlov největšího rybníku v Lázních Bohdaneč se tradičně koná ve státní svátek 28. října. Pokud chcete vidět, jak rybáři zvedají obří síť, přijeďte už na sedmou hodinu ranní. Kromě zážitku z výlovu si pochutnáte na rybích specialitách. Nebude chybět ani amur na grilu.

Kromě pozorování výlovu a ochutnávky rybích specialit se můžete vydat na procházku kolem rybníka. Připraveni jsou ochránci přírody a ornitologové, kteří na Polákově poloostrově nabídnou zájemcům zajímavosti o ptactvu, které obývá místní rybníky.

Keltský Smahain v Nasavrkách

Začíná éra zimy a obav o vlastní existenci. Takový byl obvyklý pohled našich předků na období, které prožíváme. Tradici připomene Samhain v nasavrcké Zemi Keltů během posledního říjnového víkendu. Připraveny jsou dětské dílny, prohlídky i strašení.

Zažijte pověsti na vlastní kůži

Na hradě Svojanov budou v pátek a sobotu oživené prohlídky. Návštěvníkům se tam zjeví různé postavy z pověstí a legend hradu. O zábavu se postará letohradský spolek Honorata. Na prohlídku se nezapomeňte dopředu zaregistrovat. Podrobnosti jsou na stránkách www.svojanov.cz.

Malá dušička v Litomyšli

Jen malá dušička ve vás zbyde! Poměrně drsně zní název tématického programu v litomyšlském Portmoneu. Zábava pro dětské i dospělé návštěvníky potrvá ve čtvrtek od 17 do 21 hodin. Čeká na ně čtení Váchalových textů s duchařskou tématikou i strašidelné příběhy a pohádky s upíry. V dílně si vyrobí vlastního ducha a amulet. K dispozici budou taky duchařské hry. Strašpytlíci mají povolený vstup s doprovodem, ostatní na vlastní nebezpečí.

Strašidelné nanuky

Halloween můžete od pátku až do pondělí oslavit v pardubické Nanukárně. Návštěvníci tam budou vždy od 10 do 18 hodin zdobit nanuky nebo zmrzlinová lízátka halloweenskými motivy. Více informací najdete na facebookové stránce Zmrzka Bellezza.

Poslední šance: Veselý Kopec i Choceň

V neděli máte poslední možnost navštívit výstavy na Veselém Kopci. První z nich se jmenuje Půlstoletí s vámi a je o padesátileté historii Muzea v přírodě Vysočina. Na další výstavě nazvané Krásná práce uvidíte tradiční řemesla očima studentů ateliéru grafického designu. V neděli končí také výstava o masopustních obchůzkách na Hlinecku.

Už jen do neděle můžete zajít podzimní výstavu obrazů Hany Hromádkové v Orlickém muzeu Choceň. Kromě obrazů tam jsou pro návštěvníky připravené také verše a malba Ivany Müllerové. Výstava je otevřená každý den od 9 do 12 hodin a poté od 14 do 17 hodin.

autoři: Barbora Slezáková , MAL , pta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.