Největší koně světa se pasou v Rybníku

22. říjen 2022

Říká se jim jemní obři a v Česku se chovají velmi vzácně. Shirský kůň patří mezi největší koňská plemena na světě. O mohutnosti a kráse těchto koní se můžete přesvědčit v Rybníku u České Třebové.

Na začátku roku 2022 bylo na Ústřední evidenci koní České republiky ve slatiňanském hřebčínu zapsáno 48 koní shirského plemene. Jejich plemenná kniha se ale vede ve Velké Británii, v Česku se tito koně evidují podle zahraničního průkazu. Tři shirské kobylky, o které se stará jejich majitel Jiří Svěrák, si můžete prohlédnout na okraji obce Rybník. Ve venkovním výběhu se totiž zdržují nejčastěji.

Rytířský kůň

Plemeno shirských koní pochází z Anglie. Tito koně mají mírný klabonos a poznáte je hlavně podle bohatých rousů na nohou, které většinou bývají bílé. Řadí se mezi chladnokrevníky, shirští koně mají svalnaté tělo a silný krk. Jejich mohutná kopyta bývají velmi zdravá a ani se nemusejí kovat.

Shirští koně v ohradě v Rybníku u České Třebové

Shirský kůň je potomkem velmi známého anglického koně, tzv. Great Horse, který byl známý už ve středověku jako kůň rytířský. Používal se totiž při soubojích a také jako válečný kůň. Shirské koně ale lidé kdysi využívali a dodnes využívají především v zemědělství a při práci v lese, nejen kvůli mohutnosti a síle, ale i vyrovnané povaze. Je to všestranné plemeno, shirští koně slouží jako hobby koně a jsou vhodní i pro drezúru.

Mají rádi společnost a nejsou konfliktní

Jiří Svěrák asi před šestnácti lety začínal s chovem plnokrevných koní. „Byli sice krásní, ale na chov dost nároční. Pak jsem na jedné výstavě uviděl shirské koně a to byla láska na první pohled,“ vzpomíná Jiří Svěrák. „Nadchl mě nejen vzhled, ale zejména povahové rysy těchto koní. Jsou skutečně vlídní, nekonfliktní. Nelekají se, nejsou pohrkaní, takže jsou ideální pro kontakt s lidmi, i těmi, které neznají. Tito koně se snadno snesou i s ostatními zvířaty.“

„Dvě kobylky jsme přivezli přímo z Anglie a už se nám podařilo odchovat šest hříbat, jedno máme v současné době v ohradě. V letošním roce jsme jednu kobylku připouštěli poblíž Hradce Králové, kde byl k dispozici vypůjčený hřebec z Anglie. Když to všechno dobře půjde, tak na jaře možná rozšíříme chov shirských koní v Česku,“ přeje si majitel.   

Samson a světový rekord

Klisny v Rybníku už odchovaly šest hříbat

Zástupce shirského plemene byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako největší kůň na světě. Valach jménem Samson se narodil v roce 1846 v Anglii a jeho oficiální měření se uskutečnilo v jeho čtyřech letech. V této době měřil 220 cm v kohoutku a dosahoval váhy 1524 kg.

„Shirští koně mívají běžně 190 cm v kohoutku, takže když zdvihnou hlavu, mají ji ve dva a půl metrech. Vyšší jsou hřebci. Váha mých klisen se pohybuje okolo jedné tuny. Samozřejmě spotřeba žrádla je oproti jiným koním daleko vyšší, musíme zkrátka víc nasušit. Snad i proto je v Česku shirských obrů tak málo. Další nevýhodou je jejich vysoká pořizovací cena nebo transport z Anglie,“ dodává Jiří Svěrák.   

autor: BRA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.