Tipy na víkend v Pardubickém kraji: vánoční prohlídky na Svojanově i ve Slatiňanech

17. prosinec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Zjistěte, jak slavili Vánoce Auerspergové na slatiňanském zámku, poslechněte si koncert JK Bandu v Pardubicích nebo projděte Bránou přání v Chocni.

Spolu s opuštěnými zvířaty můžete oslavit Vánoce v chrudimském útulku. V sobotu od 11 do 16 hodin můžete vyvenčit některého ze psů nebo jen strávit den s místními zvířaty. Pracovníci z útulku budou vděční za granule, staré deky, hračky a další zvířecí potřeby.

Srdce pro Havla

V sobotu to bude deset od úmrtí Václava Havla. Zavzpomínat na něj můžete v Pardubicích na třídě Míru. Symbolicky v 17:11 začne koncert Natálie Paurové, která bude z balkonu zpívat vánoční koledy. Účastníci akce dostanou také svíčku, kterou můžou zapálit a vytvořit symbolické srdce pro Václava Havla.

Svíčky k výročí úmrtí Václava Havla na Jungmanově náměstí

Koncert JK Band

Na vánoční koncert zajděte do pardubického Kulturního domu Hronovická. V neděli od 19 hodin tam uslyšíte swingový, jazzový a taneční orchestr JK Band Pardubice. Spolu s orchestrem vystoupí také zpěváci Lubica Smitková, Petra Sirůčková, Josef Sochor a další.

Jak slaví Vánoce Auerspergové?

Na slatiňanském zámku pořádají adventní prohlídky. Uvidíte na nich nově zpřístupněné zámecké interiéry. Dozvíte se, jak slavili Vánoce Auerspergové, kteří kdysi na tomto zámku žili. Prohlídky jsou v sobotu i neděli od 10:00, 11:30, 13:00 a 15:00.

Vánoce na Svojanově

Tento víkend si můžete přijít prohlédnout vánočně vyzdobený hrad Svojanov. Na speciálních adventních prohlídkách se dozvíte o vánočních tradicích a nebude chybět ani stromeček s dárky. V neděli od 14 hodin bude navíc v domě zbrojnošů povídání o narození Ježíška. „S představením letos přijede Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček se svým divadlem. Legenda o Hvězdě je nejen pro děti, ale i pro dospělé,“ doplňuje kastelán Miloš Dempír.

O lidovém nábytku

V neděli bude od 14 hodin v Regionálním muzeu v Litomyšli komentovaná prohlídka výstavy Lidový nábytek na Litomyšlsku. O výstavě bude povídat přímo její autor. V muzeu si budete moct také postavit betlém. Děti si vytvoří vlastní betlémové figurky a budou si moct vyzkoušet jeden z tradičních lidových zvyků.

Brána přání v Chocni

Od neděle až do konce roku se v Chocni můžete projít pod Bránou přání. Bude přístupná každý den od 15 do 21 hodin u parkoviště Domu dětí a mládeže Na Parapleti. U brány budou návštěvníci hledat kometu a kouzelný zvoneček. Pak už stačí zazvonit a něco si přát.

Spustit audio

Související