Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Velikonoce na Veselém Kopci, Svojanově, Zelené bráně i Košumberku

15. duben 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Seznamte se s velikonočními zvyky ve Stradouni, zajděte na přehlídku loveckých psů do Hlinska nebo navštivte velikonoční jarmark na Košumberku.

Ve čtvrtek na Zelené bráně v Pardubicích začíná turistická sezóna. Až do pondělí tam budou pro děti připravené výtvarné dílničky. Na nich si vyberou velikonoční motiv, který vybarví, nazdobí a odnesou si domů. Pokud s sebou přinesete kraslici, budete mít navíc vstup na věž zdarma.

Velikonoce na Veselém Kopci

Velikonoce můžete oslavit na Veselém Kopci. Od pátku do neděle tam návštěvníci uvidí práci lidových řemeslníků, ukázky zdobení kraslic i pečení svátečních perníků. V neděli navíc akci doplní vystoupení dechového kvintetu Mrákotínka z Mrákotína.

Hrkání a strojení Jidáše

Ve Stradouni na Orlickoústecku můžete o víkendu zažít různé velikonoční tradice. Hrkání se můžete zúčastnit v pátek od 18 hodin a v sobotu od 6 hodin u zvoničky. Strojení Jidáše pak bude v sobotu od 7:30 u kravína.

Přehlídka loveckých psů

V parku DTJ v Hlinsku bude v sobotu svod loveckých psů. Na komentovanou přehlídku psích plemen se můžete přijít podívat od 9 do 12 hodin. Pro děti budou připravené různé hry, úkoly a střelba ze vzduchovky.

Vítání jara na Svojanově

Zajímavý program na víkend připravili na hradě Svojanov. V sobotu i neděli se můžete těšit na bubeníky, piráty i hrané scénky. „Nebudou chybět ani říkadla a tanečky s dětmi, jarní zdobení a vynášení Morany, abychom se konečně rozloučili s paní Zimou,“ zve na hrad Ondřej Ryšavý ze spolku Honorata. Navštívit tam můžete také velikonočně upravenou prohlídku hradu nebo jednu ze dvou nových výstav.

Jarmark, prohlídky i výstavy

Na hradě Košumberk bude v neděli velikonoční jarmark. Od 10 do 17 hodin tam budete moct navštívit stánky s řemeslníky, středověký kolotoč, střelnici nebo dětské dílničky. Kromě toho jsou na celý den připravená vystoupení. Uvidíte žonglování, kouzlení, pohádkové divadelní představení a zahraje středověká kapela Gnomus.

Spustit audio

Související