Zpívající lípa a v Telecím je kouzelná. Líbí se desítkám tisíc Evropanů

26. březen 2022

Je to jeden z nejmohutnějších stromů Česka. A symbol českého venkova. Zpívající nebo také Lukásova lípa v Telecím u Poličky propojuje příběhy i lidi.

Mohutný památný strom stojí u jednoho z nejkrásnějších roubených objektů v Telecím. Dříve to byla rekreační chalupa. Veronika Dvořáčková tam strávila svoje dětství. Před dvěma lety se do stavení s rodinou nastěhovala natrvalo a o Zpívající lípu, společně s arboristy, pečuje. Lukásova lípa má obvod okolo 1170 centimetrů. Společně s Vejdovou lípou nad přehradou Pastviny a Sudslavickou lípou v jižních Čechách patří ke třem nejmohutnějším stromům u nás.

Lípa je stále živá, strom neporazily ani blesky ani vichřice. Některé jeho obnažené větve ale chrání speciální stříšky, které nejsou na první pohled příliš vidět. Dutinu lípy chrání mříž. O legendách a příbězích, spojených s lípou, si můžete přečíst v expozici, která je celoročně otevřená ve sklípku chalupy.  

Lípa jako inspirace

Lípa v Telecím má několik jmen. Chalupu po 200 let vlastnil rod Lukásů, odtud její název Lukásova. „Lípě je podle odhadů asi 700 let. Kdy byla zasazena, to samozřejmě nevíme, stejně jako kdy náš dům vznikl. Víme, že v roce 1660 vyhořel, základy možná budou starší,“ vysvětluje majitelka domu Veronika Dvořáčková.

Soutěž Strom roku vyhrála Zpívající lípa z Pardubického kraje

Název Zpívající lípa odkazuje k nejznámější legendě. V dutině lípy a jejím stínu i prý kdysi sedával stařeček Jiroušek, který tu přepisoval žalmy a zakázané knihy. Verše si prozpěvoval a lidé, kteří procházeli okolo, slyšeli lípu zpívat. Ke slavnému stromu zamířila pro inspiraci také spisovatelka Teréza Nováková nebo Alois Jirásek.

Zpívající lípa v Telecím na podzim

..A tak jsem přistihl tam pasáčka bosého, jehož dvě kravky se opodál pod jasany na zarosené trávě popásaly. Dal jsem se s ním do hovoru. O „zpívavé“ lípě věděl i o stařečkovi kdysi tu zajatém. Viděl jsem také na starém stromu, jak ho mají vesničané v lásce a vážnosti. Byloť patrno, že se snažili, aby ho udrželi, aby mu věku prodloužili; obmazovali ho a obvazovali, kde toho bylo nutno. Těšilo mne to. Usednuv na chlapcovo místo, když poodehnal, hleděl jsem se zalíbením do kusé koruny zpívavé lípy, na ves ve stráních pode mnou.
Alois Jirásek

Strom roku

Lukásova lípa je od roku 2003 součástí znaku  obce Telecí, o rok později se dostala na poštovní známku. V roce 2021 se Zpívající lípa stala Stromem roku v České republice a letos zastupovala Česko v anketě Evropský strom roku. Hlasovalo pro ni 28 400 lidí. V konečném pořadí nakonec obsadila 7. místo. Na vyhlašování výsledků v Bruselu osobně zamířila Veronika Dvořáčková společně s ředitelkou ZŠ a MŠ Telecí Olgou Kosíkovou.

Zpívající lípu v obou anketách podpořilo velké množství lidí, hlavně pak děti z místní základní školy. „Ten poslední rok byl takový zelený, děti se do toho zapojily s neuvěřitelnou energií, pořádali jsme výstavy, akce, pod lípo jsme také zpívaly, před školou máme také vysazenou dceru Zpívající lípy. Lípa spojila spoustu zajímavých lidí a díky tomu vznikla také spousta nových přátelství,“ dodává ředitelka školy Olga Kosíková.    

autor: BRA
Spustit audio

Související