Tipy na víkend v Pardubickém kraji: výstava betlémů v Litomyšli nebo projížďka mikulášským vlakem

30. listopad 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zajděte do Hlinska na mikulášsko-vánoční jarmark, prohlédněte si novou výstavu v Městském muzeu Chrast nebo zažijte advent v pardubických Automatických mlýnech.

V památkové rezervaci Betlém a před Orlovnou v Hlinsku bude v pátek mikulášsko-vánoční jarmark. Od 12 do 19 hodin se můžete těšit na stánky se skleněnými, dřevěnými i vyšívanými ozdobami, zabijačkovými specialitami i teplými nápoji. Od 14 hodin je připravená mikulášská nadílka pro děti a od 18 hodin rozsvícení stromku za doprovodu koled.

Andělé v Chrasti

V Městském muzeu Chrast v pátek začíná výstava keramiky a cínových šperků s názvem Andělé. Vernisáž bude v pátek od 18 hodin v zámecké kapli a uvidíte na ní módní přehlídku modelů Šárky Lacinové a šperků Moniky Jaré. Výstava potrvá do 14. prosince.

Advent ve mlýnech

Na adventní trhy můžete zajít každý adventní víkend do Automatických mlýnů v Pardubicích. Kromě stánků s originálními výrobky tam budou připravené také komentované prohlídky areálu, koncerty, workshopy a mnoho dalšího. Na tuto neděli je navíc od 10 hodin naplánovaná pohádka pro děti a od 15 hodin folkový koncert.

Automatické mlýny Pardubice

Malba, socha, šperk

Od pátku do neděli můžete v Galerii Dudycha v Litomyšli navštívit výstavu DUKE Vánoce. Uvidíte na ní Dudychovu keramiku. V sobotu od 15 hodin je navíc naplánovaná vernisáž, na které se účastníci dozví, co spojuje malíře Jana Odvárku, šperkaře Karla Votipka a sochaře Jiřího Dudycha.

Za Mikulášem do vlaku

Mezi Chocní, Vysokým Mýtem a Litomyšlí bude v sobotu jezdit mikulášský vlak. Za parní lokomotivou s názvem Velký bejček se bude kromě cestujících vozit také Mikuláš, anděl a čerti. Jízdní řád najdete na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Vánoce v Sezemicích

Do Sezemic se v neděli od 16 hodin můžete přijít podívat na rozsvícení vánočního stromku. S touto akcí jsou spojené tradiční trhy v sálu Sezemického domu. Od 10 do 18 hodin bude navíc před radnicí k vidění oživlý betlém se zvířátky.

Výstava betlémů

Tento víkend v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže v Litomyšli začíná výstava betlémů. Vernisáž je naplánovaná na sobotu od 14 hodin. Na zhruba padesát současných i historických betlémů se můžete přijít podívat každou adventní sobotu od 13 do 18 hodin a neděli od 10 do 19 hodin. 

Benefiční koncert

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi bude v neděli benefiční adventní koncert. Od 17.30 tam vystoupí operní pěvkyně Noema Erba a další vystupující. Výtěžek z akce pomůže v práci sestřičkám domácí hospicové péče.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.