Tipy na víkend v Pardubickém kraji: výstava S Magorem, kroje na zámku nebo Hledání Stromoucha

3. březen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu do Východočeského muzea v Pardubicích, poslechněte si dechový koncert v Chrudimi nebo se vydejte hledat Stromoucha do Ústí nad Orlicí.

V pátek začala ve Východočeském muzeu v Pardubicích nová výstava. Jmenuje se Jaké odění, takové uctění a uvidíte na ní lidové kroje z různých částí republiky. Součástí výstavy jsou také různé doplňky, jako třeba zdobené dýnkové čepce.

Afflatus Quintet v Chrudimi

Na komorní koncert dechového souboru Afflatus Quintet můžete zajít v pátek od 19 hodin do chrudimského muzea. Těšit se můžete na skladby od Franze Danziho, Leoše Janáčka a Francise Poulence.

Najdete Stromoucha?

Na sobotu je naplánovaný turistický pochod Hledání Stromoucha. Na cestu se můžete vydat mezi 7. a 10. hodinou od Chaplin Restaurantu v Ústí nad Orlicí. Na výběr je několik různě dlouhých tras. Podrobnosti se dočtete na webu www.lansperk-sbor.cz.

Svojanov otevírá brány

V sobotu začíná sezóna na hradě Svojanov. „Výletníci nepřijdou o komentované prohlídky obou hradních okruhů, tedy hradního paláce a středověkých sklepení opředených pověstmi a legendami,“ zve kastelán Miloš Dempír. Hrad je přístupný o víkendech od 10 do 17 hodin.

Umění podle Hamplů

Tento týden začala v Městském muzeu Králíky nová výstava. Představuje tvorbu akademického malíře Petra Aloise Hampla a jeho syna Petra Hampla. Uvidíte tak jejich grafická a malířská díla z minulosti i současnosti, včetně dosud nevystavovaných exemplářů.

Život ve fotkách

Do Kulturního centra v České Třebové můžete zajít na novou výstavu nazvanou S Magorem. Alžběta Kopecká na ní vystavuje fotografie básníka Ivana Martina Jirouse z let 2000 až 2002. Návštěvníci se tak seznámí s jeho životem ve veřejné i soukromé sféře.

Příroda na plátně

V neděli bude ve Výstavní síni Chrudim komentovaná prohlídka výstavy Příroda. O kontrastních černobílých obrazech tvořených akrylem a přírodních kompozicích bude od 14 hodin mluvit jejich autor Pavel Hayek a kurátorka Martina Vítková.

Spustit audio

Související