Tipy na víkend v Pardubickém kraji: zahájení sezóny na Svojanově nebo probuzení Ježibaby z Perníkové chaloupky

4. březen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Vydejte se na turistický pochod v Ústí nad Orlicí, zalyžujte si v maskách ve Ski areálu Hlinsko nebo si vyzkoušejte drátování v Heřmanově Městci.

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka v sobotu pořádá Hledání Stromoucha. Začátek tohoto turistického pochodu je v 7 hodin u Chaplin Restaurantu v Ústí nad Orlicí. Vybrat si můžete 10 až 50kilometrovou trasu. Přesné informace najdete na webových stránkách www.lansperk-sbor.cz.

Masopust na Svojanově

V sobotu začíná sezóna na hradě Svojanov. Organizátoři při této příležitosti připravili speciální program. „Přímo na hradě máme naplánovaný masopustní průvod se stylovými maškarami. Maškary projdou hrad jednou v sobotu dopoledne a jednou odpoledne,“ zve návštěvníky kastelán hradu Miloš Dempír. Na hrad můžete vyrazit každý víkend od 10 do 17 hodin.

Jak se budí Ježibaba?

V Království perníku pod Kunětickou horou se v sobotu ze zimního spánku probudí Ježibaba. Od 10 do 15 hodin se na tuto událost můžete přijít podívat do Perníkové chaloupky. Zahájení sezóny budou doprovázet také vepřové hody v útulně U všech čertů. Bližší informace o akci najdete na webových stránkách www.pernikova-chaloupka.cz.

Poznejte krásu skla

Ve Východočeském muzeu v Pardubicích bude v sobotu komentovaná prohlídka výstavy S.K.L.E.M. Kurátor sbírky Jan Ivanega bude od 16 hodin mluvit o významných sklářských výtvarnících. Uvidíte tam výrobky Jaromíra Rybáka a Jaroslava Matouše. Podrobné informace jsou na webu muzea.

V maskách na sjezdovku

Karneval na sněhu bude v neděli ve Ski areálu Hlinsko. Účastníci v maskách se můžou na akci zaregistrovat na místě od 8:30 do 9:30. Od 10 hodin pak bude pro návštěvníky připravený slalom masek, soutěž o nejkrásnější přestrojení, zajímavé ceny a mnoho dalšího. 

Na den dráteníkem

V Heřmanově Městci si v neděli od 15 do 18 hodin můžete vyzkoušet drátování. S sebou si vezměte kamínek, tři vyfouknutá vajíčka a lahev. Tyto předměty pak na kurzu ozdobíte pomocí různých drátenických technik. Kontakt na pořadatele a místo akce najdete na facebookové stránce VENDA.work.

Spustit audio

Související